Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Tíz éves az első böngésző

2003.04.15. 16:18
Tíz évvel ezelőtt, 1993. április 22-én az Illinois Egyetem néhány diákja elkészítette egy programot, amellyel nyilvános hálózatokról lehetett információkat letölteni. Akkor még nem sejtették, hogy a Mosaic névre keresztelt internetes böngésző megváltoztatja az egész világot.
A kutatók hamarabb böngészhettek

Tim Berners-Lee, a genfi CERN fizikai laboratóriumának brit kutatója 1990-ben teremtette meg a mai web alapjait. A kezdeményezés rögtön népszerű lett a kutatók körében, akik eleinte nehezen kezelhető szöveges böngészők segítségével osztották meg egymással digitális dokumentumaikat. Nem sokkal később megjelentek az első grafikus kezelőfelülettel rendelkező böngészők, ám azokat még mindig csak kutatók használták. Az internetezők tömegeihez a Mosaic jutott el először, írta az MSNBC.

A Mosaic a National Center for Supercomputing Association (NCSA) laboratóriumában látta meg a napvilágot. Az akkor mindössze huszonegy éves Marc Andreessen és Eric Bina 1993 márciusában készítette el a böngésző béta változatát, amelyet az internetről bárki ingyen letölthetett. A hivatalos verzió - a számítástechnika egyik legfontosabb alkalmazása - egy hónappal később jelent meg.

Gyorsan sikeres lett

Kattintson a nagyításhoz! A Mosaic hatalmas sikereket ért el, hat hónap alatt egymillió ember töltötte le és kezdte el használni. A Mosaic megjelenése előtt még csak pár száz honlap létezett, de amikor tömegek kezdték el látogatni a színes oldalakat, számuk rövid idő alatt megsokszorozódott. Ez még több okot adott az internetezőknek az online böngészésre.

Az év végén Andreessen a Szilícium-völgybe költözött, és Jim Clark üzletemberrel megalapította a Mosaic Communications vállalatot, melynek nevét az NCSA tiltakozása miatt megváltoztatták; ekkor alakult ki a máig ismert Netscape márkanév. A vállalat Andreessen számos volt kollégáját alkalmazta, és belefogott egy stabilabb és gyorsabb böngésző fejlesztésébe.

A böngésző mindent megváltoztatott

Tíz év elteltével még mindig lehetetlen pontosan megállapítani az internet globális gazdaságra, szólásszabadságra és társadalomra gyakorolt hatását. Az mindenesetre tény, hogy a Mosaic gyorsan és mélyrehatóan változtatta meg kultúránkat és a technológiai ipart.

Az internetet már az e-mail is fölöttébb népszerűvé tette, a böngésző azonban tömegtájékoztatási eszközt varázsolt belőle. Ma már az összes fontos információ megtalálta a helyét a kibertérben, és számos különböző technológia létezik azok levadászására. A böngészők az internet kereskedelmi lehetőségeit is elkezdték kihasználni. Tíz évvel ezelőtt az interneten még senki sem kereskedett, ma azonban már bármit megvásárolhatunk a képernyő előtt ülve. Az életünk lassan elképzelhetetlen lesz online vásárlás vagy jegyrendelés nélkül.