Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre többen használnak illegális szoftvert

2005.05.18. 13:30
Több éve tartó folyamatos csökkenés után tavaly két százalékkal nőtt az illegális szoftverek aránya Magyarországon. A jelenlegi 44 százalékos illegalitási arány így már kilenc százalékkal magasabb az Európai Unió országaiban mért adatnál.

A Business Software Alliance (BSA) megbízásából az International Data Corporation (IDC) elkészítette a 2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmányát. A világ 87 országában készített felmérésből kiderül, hogy Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2004-ben 44 százalék volt, amely két százalékos emelkedést jelent a 2003-as adatokhoz képest. Ennek megfelelően a magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra ugrottak.

Európa átlagánál magasabb arány

A szoftverillegalitási arány magyarországi két százalékos növekedése Közép-Európában a legrosszabb eredménynek számít, hiszen a legtöbb környező országban javult vagy stagnált ez a mutató. Az idei magyar szoftverillegalitási arány az Európai Unió átlagánál kilenc százalékkal magasabb. Összehasonlításképpen, tavaly már csak öt százalékkal voltunk ettől az átlagtól elmaradva.

Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője a tanulmány eredményével kapcsolatban elmondta: " A BSA még aktívabb tevékenyégének szükségességét jelzi, hogy tavaly - amikor visszafogottabb volt a jelenlét - jelentősen megnőtt az illegális szoftverek aránya. Ezzel Magyarország távolabb került attól a célkitűzéstől, amely szerint a csatlakozásunk után néhány évvel elérjük az Európai Unió átlagát. A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nem jogkövető vállalkozások legalizálják szoftvereiket" - fogalmazott.

Elsősorban kis- és középvállalatok

A nagyvállalatoknál és a középvállalatok egy részénél a jogkövető szoftverhasználat és a szoftvergazdálkodás mára már a vezetési gyakorlat fontos elemévé vált, számukra a BSA inkább tanácsadó, segítő szerepét igyekszik kihangsúlyozni, áll a szervezet közleményében. Azonban a kis- és közepes vállalkozásokra azonban továbbra is fokozottan jellemző, hogy a jogkövető szoftverhasználatuk messze elmarad az európai gyakorlattól, és az ebben a vállalkozói rétegben tapasztalható "költséghatékony" szoftverhasználat rontja leginkább Magyarország átlagát, és az ország gazdasági felzárkózásának esélyeit, közölte a BSA.