Használ a BSA tevékenysége a Linuxnak

2002.05.08. 11:32
A napokban lesz kapható az egyik legnagyobb Linux-disztribúció, a SuSE új változata. Ilyen egyszerű még sosem volt a Linux - kínálják a társaság honlapján a 8-as verziót. Szentiványi Gábort, a SuSE Linux AG magyarországi irodájának vezetőjét a szabad szoftverek hazai helyzetéről kérdezte a Napi Gazdaság.
- Érzékelik-e, hogy a BSA "a hibásan szoftverrendőrségnek elnevezett szövetség " által nyomás alatt lévő vállalatok áttérnek a szabad szoftverek használatára?

- Igen, ez érezhető. Az áttörés nem hirtelen történik, hanem fokozatosan, de emellett a BSA akciói által célzott megyékben egyértelműen látszik a "jótékony" hatás. Leginkább a kis- és középvállalatok esetén tapasztalható ez, ahol nincs központi előírás a használandó szoftverekre. Elsősorban a szerverfeladatok ellátására alkalmaznak Linuxot, mivel a SuSE Linuxban nem létezik az ügyféllicenc fogalma és a szerverszolgáltatások is nagyon egyszerűen beállíthatók. Ezt közel ezeroldalnyi dokumentáció segíti a mi disztribúciónkban. Ezért nagyon költséghatékonyan lehet a programcsomagot alkalmazni. Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy az asztali számítógépek használatában is kezd terjedni a Linux, ebben a könnyen kezelhető irodacsomagok megléte a kritikus tényező. A most megjelenő SuSE Linux 8.0-ban ez már rendelkezésre áll, tehát úgy látom, hogy az egyik utolsó akadály is elhárult az útból.

- Szakmai berkekben az a nézet, hogy a Linux terjedésének az egyik gátja az asztali gépeken a Microsoft Office-szal teljesen kompatibilis, magyar nyelvű ellenőrzővel rendelkező szoftverek hiánya. Egyetért ezzel?

- Nem értek egyet, mert éppen a napokban kerül piacra a SuSE Linux 8.0-s magyar kiadása, amely tartalmazza az OpenOffice elnevezésű, magyar nyelvű, szóellenőrzővel ellátott, teljes körű irodai szoftvercsomagot. A csomag szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, valamint bemutatókészítőt is tartalmaz. A teljes kompatibilitás technológiai nonszensz, még a Microsoft Office sem kompatibilis teljesen a különböző változataival. Nagy kompatibilitást azonban el lehet érni; ez az XML-alapú dokumentumformátumok terjedésével reális lett. Az OpenOffice ebben a tekintetben már magas szinten áll.

- Szükségesnek tartják-e, hogy az állam támogassa valamilyen formában a szabad szoftverek terjedését?

- Mindenképpen. Fontosnak tartom, hogy ne az operációs rendszerek területén adjanak segítséget, hanem az alkalmazások fejlesztését támogassák. Az operációs rendszerek alaptechnológiák, amelyek már rendelkezésre állnak, ezek fejlesztésére nem érdemes erőforrásokat fordítani. A speciális, magyar alkalmazások területén azonban még nagyok a lehetőségek, ezért ezeket kellene nagyon átgondoltan támogatni.

- A SuSE magyarországi képviselete február végén több mint 10 ezer pedagógushoz juttatta el programcsomagját. Milyen visszajelzéseket kaptak a tanároktól?

- Vegyesek a visszajelzések. Senki sem panaszkodik a szoftverre magára. Sajnos a pedagógusprojekt felemásra sikerült, mert önerőből támogattuk szoftverekkel a beszállítókat, akik minden gépre telepítették a programot, azonban nyomtatott dokumentációt és telepítőkészletet nem állt módunkban saját erőnkből 13 ezer darabban elkészíteni, mivel ez piaci áron a százmillió forintot is meghaladná. Tervbe vettük, hogy minden iskolába legalább egy teljes készletet eljuttatunk, amely telepítőkészletet és részletes dokumentációt is tartalmazna, ennek részletei azonban most állnak kidolgozás alatt.

- Sokaknak nem világos, hogyan tehetnek szert jövedelemre a Linuxszal foglalkozók? Még linuxos disztribúciót összeállító cégnél is találkoztam ilyen kérdéssel. Ön szerint hogyan?

- Ez tényleg nem egyszerű kérdés, mivel nagyon sokan azt hitték, hogy tudják a választ, aztán belebuktak. Elég, ha a disztribúciókat készítő vállalatokat megvizsgáljuk. Mostanra letisztult a piac, megmaradtak a "nagyok", amelyek közül a SuSE például piacvezető az EMEA (Európa, Közép-Kelet, Afrika) régióban. Amelyik linuxos cég az elmúlt nehéz években nem tudott megkapaszkodni, arról sajnos lassan már csak a történelmi áttekintések tesznek említést. A SuSE-nek a megkapaszkodás, ha fájdalmasan is, de sikerült. A nyílt forráskódból lehet megbízható jövedelemre szert tenni, de nem könnyű. Nagyon sokrétű a feladat. A fő igény az, hogy hűnek kell maradni a nyílt forráskód eszméjéhez, de nem kell szégyellni pénzért dolgozni - a hozzáadott értéknek ára van. Nagyon finom egyensúlyt kell megteremteni, hogy a "guruk" jól érezzék magukat, mert ők nem anyagiakat, hanem szaktudást fektetnek be és a felhasználók is jól járjanak, mert ők a szaktudás helyett pénzt fektetnek be a megbízhatóságba és a stabilitásba. A lényeg, hogy egyik szempont se veszélyeztesse a másikat, hanem nagyon érzékeny és dinamikus egyensúly álljon be, amelyet a piaci viszonyok között mindig megújulva fent kell tudni tartani.  • Hírek
  • Bankszámla