József, Bánk
-7 °C
0 °C

Betömték a Windows biztonsági réseit

2004.10.13. 11:55
A Microsoft új javítócsomagja az összes Windows alapú számítógépet érinti. A frissítés összesen huszonegy biztonsági hibára ígér megoldást, a Service Pack 2-t installálók azonban sok újdonságra ne számítsanak.
A Microsoft kedden jelentette meg legújabb biztonsági frissítését, mely szokatlanul sok hibára ígér megoldást - írta meg a Washington Post. A javítás fő célja annak a biztonsági résnek a betömése volt, melynek következtében az ártó szándékú felhasználók átvehették az irányítást a Windows operációs rendszert használó számítógépek fölött.

Ingyenes

A frissítés a Microsoft Windows Update weboldalról ingyenesen letölthető. A javítások a társaság ígérete szerint huszonegy hibára jelentenek megoldást, melyeknek egy része az összes Windows operációs rendszert érinti, míg mások csak egy-egy verzióra vonatkoznak. Három javítás az Internet Explorer hiányosságait orvosolja, összességében a kiadott frissítés gépek százmillióit érinti.

A nagy-, és középvállalatok számítástechnikai szakértői különösen örvendetesnek tartják a javítás megjelenését, mert az általuk használt programok hibái komoly kockázatot jelentettek a cégek stabilitása szempontjából. Mint azt Russ Cooper, a TruSecure vezető kutatója elmondta, a javítás külön foglalkozik a Microsoft Server 2003 operációs rendszer és az Exchange Server 2003 levelezőprogram hibáival.

Más diktál

Ez utóbbi program egyik biztonsági rése arra ad lehetőséget a behatolóknak, hogy átvegyék az irányítást a számítógép felett, majd spamket vagy féregvírusokat küldözgessenek szerteszét. Cooper szerint amióta néhány nagy tőkéjű vállalathoz installálták az Exchange Servert, azóta ezek a cégek szabad prédát jelentettek a hackerek számára.

Egyes felhasználóknak azonban nem hoz túl sok újdonságot a tegnap megjelent csomag. A kétszázmillió XP-s tábor egy része már telepítette az augusztusban megjelent Service Pack 2-őt, számukra csak egy javítással szolgál a legújabb frissítés.

Ez a javítás azt a hibát igyekszik kiküszöbölni, ami akkor jelentkezik, amikor a Windows vagy az Office képfájlokkal dolgozik. Ugyanakkor ez a javítás sem új, hiszen egyszer már megjelent, ám a Microsoft szerint meglehetősen kevés felhasználóhoz jutott el, ezért került elő megint a kedden megjelent frissítésbe.