Gusztáv
3 °C
7 °C

Szoftverjogdíjakból épült a gorillamenhely

2002.10.04. 14:57
Egyre terjednek az interneten a careware-ek, azaz a jótékonyság szoftverek. Némelyikből annyi pénz is befolyik, ami elég egy gorillamenhely létrehozására, de vannak olyan szoftverkészítők is, akik csak azt kérik programjukért cserébe, hogy a felhasználó egy kis időre hagyja abba a siránkozást.
A careware csak annyiban tér el a jól ismert shareware-ektől, hogy a szoftverből befolyt összeget a készítő karitatív célra áldozza. A DateBk naptárprogram egyike az egyre szaporodó "careware", vagyis gondoskodó szoftvereknek. A Palm PC-re írt szoftverből befolyó pénzből a program írója, Steuart Dewar egy gorillamenhelyet épített, írta a BBC.

Zsebpénz

Steuart Dewar
Dewar 1997-ben kezdte írni a DateBk-t, inkább unalomból, mintsem önzetlenségből. "Sokat utaztam repülőn, és ez szórakoztató módja volt az idő eltöltésének, sőt némi zsebpénzt is hozott" - mondta. Mikor nyugdíjba vonult és eladta a cégét, valamire fel akarta használni ezt a "zsebpénzt". A befolyt összeg azonban jóval nagyobb volt, mint amire számított.

A dollárszázezrek, vagy talán milliók - a DateBk egy példánya 25 dollárba kerül - a Dewar Wildlife Trust jótékonysági szervezethez kerülnek. A pénzből a szervezet 131 hektáron, Georgiában felépítette a Gorilla Mennyország nevű parkot, egy menhelyet állatkerti gorillák számára. De jut a pénzből a kameruni Limbe Wildlife Centre-nek és a Sierra Leone-i Tacugama csimpánzmenhelynek is.

Hatékony

A careware-ek skálája meglepően széles a szerverszkriptektől olyan szoftverekig, melyek olcsó repülőjegyeket keresnek a neten. Támogatták már ilyenekkel a kenyai katolikus missziót, a queenslandi vakok intézetét, és egy buckinghamshire-i vidéki általános iskolát is.

Úgy tűnik, a careware-írás hatékony módja adományok felhajtásának, arról nem is beszélve, hogy jóval kevésbé kimerítő, mint például egy szponzorált maratoni futás. A careware erre a célra szinte tökéletes, hiszen másolási és terjesztési költségei elhanyagolhatók.

Persze nem mindegyik careware program annyira sikeres, hogy természetvédelmi területeket tartson el. Vannak olyan szoftverkészítők is, akik egyszerűen megkérik a felhasználókat, hogy adakozzanak valamilyen karitatív célra.

Idealisták

Sőt olyanok is akadnak, akik pénzt sem kérnek. A washingtoni Paul Lutus Arachnophilia nevű weblapkészítő programjának például a következők a felhasználási feltételei: "Az Arachnophilia megvásárlásához legalább egy kis időre abba kell hagynia a siránkozást azon, hogy milyen nehéz az élete. Hagyja abba egy órára, egy napra, ahogy tetszik. Bátorítsa a fiatalokat, hogy úgy érezzék, szívesen látják őket a Föld bolygón."

Egyébként bizonyos szempontból careware-gyártónak minősül maga a Microsoft is. Bill Gates ugyanis létrehozott egy egészségügyi és oktatási projekteket támogató szervezetet, a Bill és Melinda Gates Alapítványt, melynek számlájára 24 milliárd dollárt utalt át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!