Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szoftverjogdíjakból épült a gorillamenhely

2002.10.04. 14:57
Egyre terjednek az interneten a careware-ek, azaz a jótékonyság szoftverek. Némelyikből annyi pénz is befolyik, ami elég egy gorillamenhely létrehozására, de vannak olyan szoftverkészítők is, akik csak azt kérik programjukért cserébe, hogy a felhasználó egy kis időre hagyja abba a siránkozást.
A careware csak annyiban tér el a jól ismert shareware-ektől, hogy a szoftverből befolyt összeget a készítő karitatív célra áldozza. A DateBk naptárprogram egyike az egyre szaporodó "careware", vagyis gondoskodó szoftvereknek. A Palm PC-re írt szoftverből befolyó pénzből a program írója, Steuart Dewar egy gorillamenhelyet épített, írta a BBC.

Zsebpénz

Steuart Dewar
Dewar 1997-ben kezdte írni a DateBk-t, inkább unalomból, mintsem önzetlenségből. "Sokat utaztam repülőn, és ez szórakoztató módja volt az idő eltöltésének, sőt némi zsebpénzt is hozott" - mondta. Mikor nyugdíjba vonult és eladta a cégét, valamire fel akarta használni ezt a "zsebpénzt". A befolyt összeg azonban jóval nagyobb volt, mint amire számított.

A dollárszázezrek, vagy talán milliók - a DateBk egy példánya 25 dollárba kerül - a Dewar Wildlife Trust jótékonysági szervezethez kerülnek. A pénzből a szervezet 131 hektáron, Georgiában felépítette a Gorilla Mennyország nevű parkot, egy menhelyet állatkerti gorillák számára. De jut a pénzből a kameruni Limbe Wildlife Centre-nek és a Sierra Leone-i Tacugama csimpánzmenhelynek is.

Hatékony

A careware-ek skálája meglepően széles a szerverszkriptektől olyan szoftverekig, melyek olcsó repülőjegyeket keresnek a neten. Támogatták már ilyenekkel a kenyai katolikus missziót, a queenslandi vakok intézetét, és egy buckinghamshire-i vidéki általános iskolát is.

Úgy tűnik, a careware-írás hatékony módja adományok felhajtásának, arról nem is beszélve, hogy jóval kevésbé kimerítő, mint például egy szponzorált maratoni futás. A careware erre a célra szinte tökéletes, hiszen másolási és terjesztési költségei elhanyagolhatók.

Persze nem mindegyik careware program annyira sikeres, hogy természetvédelmi területeket tartson el. Vannak olyan szoftverkészítők is, akik egyszerűen megkérik a felhasználókat, hogy adakozzanak valamilyen karitatív célra.

Idealisták

Sőt olyanok is akadnak, akik pénzt sem kérnek. A washingtoni Paul Lutus Arachnophilia nevű weblapkészítő programjának például a következők a felhasználási feltételei: "Az Arachnophilia megvásárlásához legalább egy kis időre abba kell hagynia a siránkozást azon, hogy milyen nehéz az élete. Hagyja abba egy órára, egy napra, ahogy tetszik. Bátorítsa a fiatalokat, hogy úgy érezzék, szívesen látják őket a Föld bolygón."

Egyébként bizonyos szempontból careware-gyártónak minősül maga a Microsoft is. Bill Gates ugyanis létrehozott egy egészségügyi és oktatási projekteket támogató szervezetet, a Bill és Melinda Gates Alapítványt, melynek számlájára 24 milliárd dollárt utalt át.