Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Quake3 helyett kommunista hősökkel játszhatnak a kínaiak

2005.10.16. 18:00
A kínai vezetők az "egészséges társadalom" elveire és erkölcseire nézve károsnak ítélik a főleg az Egyesült Államokból és Dél-Koreából származó internetes videójátékokat, ezért saját játékszoftvereket fejlesztenek ki.

A kínai vezetők döntést hoztak arról, hogy a kínai történelem pozitív alakjait szerepeltető játékokkal semlegesítik a hatásukat - így erősítve a fiatalokban a nemzeti érzést és a korrekt erkölcsi szemléletet.

A mintegy 15 millió kínai videójátékos a Lineage koreai fantasy-játék, a Quake3 Arena és a Wolfenstein helyett Cseng Hi (Zheng He) admirális és Lej Feng (Lei Feng) katona példáján okulhat. A sanghaji székhelyű Shanda informatikai társaság bejelentette, hogy a közeljövőben elindít egy sorozatot, amely a száz leghíresebb kínai életéből merít ihletet.

Cseng Hi admirális (1371-1435) a Ming-dinasztia idején élt, muzulmán eunuch volt, aki hatalmas flottát vezetett a Nyugat földjeinek felfedezésére. Eljutott az Arab-félszigetig és Kelet-Afrikáig. A róla szóló játék megtanít a Kína és más országok közötti kulturális csere fontosságára - jelentette ki a társaság vezetője.

Lej Feng (1940-1962) katona volt. Mao Ce-tung (Mao Zedong) elnök szerénysége és a nép iránti odaadása miatt állította a fiatalok elé példaképnek. A videójátékban Lej Feng megmutatja, hogyan kell kézigránátot dobni, miként kell megmenteni természeti katasztrófa sújtotta embereket, és hogyan kell átélni mások megsegítésének örömét.