Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sasszem a tálcán

2005.10.19. 15:20
Nehéz lesz az oknyomozó újságírók munkája, ha vállalati és kormányzati körökben elterjed a magyar SaveAs Kft. által kifejlesztett EagleEye, a szoftver ugyanis megakadályozza a belső rendszeren lévő fájlok kimentését, még a kopipésztet meg a nyomtatást is blokkolja.

Amíg az otthoni felhasználók arra törekednek, hogy mindent szabadon megoszthassanak másokkal, addig a belőlük élő cégek igyekeznek mindent elrejteni. Utóbbiakon segít a szerdán bemutatott EagleEye adatlopást gátló szoftver, amelyet egy kis magyar cég, a SaveAs Kft. fejlesztett ki. A társaság a hannoveri Cebiten díjat is nyert a megoldással, amelyet azóta továbbfejlesztett: a második verzió - egyelőre csökkentett képességű - bétája szabadon letölthető és kipróbálható.

Totális megfigyelés

Lehetetlen megkerülni az EagleEye védelmi vonalait, a szoftver ugyanis a rendszermag szintjére épül be, és a dokumentumok védelmét nem a fájl megjelölésével, hanem a fájlműveletek folyamatos ellenőrzésével oldjuk meg, mondta el a sajtótájékoztatón Csabai Csaba fejlesztési igazgató. A szakértő egy vállalati rendszer működését szimulálva bemutatta, hogy mit lát az EagleEye adminisztrátora: minden fájl megnyitásának, másolásának és módosításának az időpontját.

A szoftver nemcsak megakadályozza a fájlok külső adathordozóra - például mobiltelefonra, memóriakártyára, cédére vagy emailbe - másolását, de arról is értesíti a rendszergazdát, hogy valaki próbálkozott. A fontos, de gyakran használt dokumentumokat olyan speciális karanténmappában is elhelyezhetők, amelyen belül a felhasználók bármit átmásolhatnak vagy módosíthatnak, új fájlokat hozhatnak létre és régieket törölhetnek, ugyanakkor semmi sem szivárog ki. Ha látszik a rendszertálcán egy sasszemre hasonlító ikon, akkor az adatok garantáltan védettek, mondta Csabai Csaba.

Szoftver osztanak

Mivel a SaveAs elnyerte a GVOP Irányító Hatóság 41 millió forintos támogatását, a társaság ennek megfelelő értékben felhasználói licenceket oszt szét azon bétatesztelők között, akik segítenek neki felfedezni a rendszer hibáit, mondta el Gautier Tamás ügyvezető igazgató. Gautier szerint a szoftver tudása messze meghaladja a versenytársakét, ezért jövőre egymilliárd forintos árbevételt várnak tőle.

Az EagleEye szoftvernek különféle változatai lesznek, a legegyszerűbbnek a gépenkénti éves licence körülbelül 4-5 ezer forint, a legkomolyabb 12-15 ezer forint lesz, ezek az árak azonban még nem véglegesek. A hazai piac kis mérete miatt nemzetközi megjelenésre készül a SaveAs, ezért a szoftver fél éven belül tíz nyelven lesz elérhető, az angol mellett cseh, spanyol, kínai és japán változat is készül. Az EagleEye egyelőre csak Windows operációs rendszeren működik.