Piroska
-1 °C
5 °C

Nyugdíjba megy a Ctrl-Alt-Del feltalálója

2004.01.30. 11:28
Pénteken vonul vissza a munkától David Bradley, az IBM programozója, aki kitalálta a világ legismertebb billentyűkombinációját, a számítógép újraindítására szolgáló Ctrl-Alt-Del-t.
Az ötvenöt éves programozó, aki annak idején öt percet töltött a kombináció kódolásával, huszonnyolc és fél év után hagyja ott az IBM-et.

1980-ban Bradley egyike volt annak a tizenkét embernek, akik megalkották az IBM PC-t. A mérnökök akkor úgy gondolták, hogy hasznos lenne valami egyszerű módszert találni a nem válaszoló számítógép újraindítására. A híres billentyűkombinációt végül Bradley ötölte ki.

Bill tette híressé

"Nem tudtam, hogy kulturális ikonná válik majd - nyilatkozta Bradley. - Sok dolgot csináltam a Ctrl-Alt-Delete-en kívül is, de ezzel lettem híres."

Az IBM PC születésének huszadik évfordulóján rendezett ünnepségen, ahol számos komputerhős megjelent, a billentyűkombinációra terelődött a szó. Bradley udvariasan megjegyezte: "Lehet, hogy én találtam ki, de Bill tette híressé". A beszámolók szerint Gates nem találta viccesnek a megjegyzést.

Bradley, akinek a nevét egyszer segítségként megemlítették a Jeopardy című népszerű amerikai televíziós vetélkedőben is, az Észak-Carolina-i Állami Egyetemre megy tanítani.