Azt mondod, szeretsz? Hazudsz!

2006.06.29. 00:42
Szeretik? Lehet, hogy téved. Az izraeli biztonságtechnika mostanra beszivárgott a hétköznapokba, így kis befektetés árán bárki meggyőződhet róla, valóban szerelmes-e belé a szerelme, vagy szimplán átveri. Vigyázat, a Love Detector olyan, mint a parlamenti választás meg a focivébé: jól működő kapcsolatokat tehet tönkre pillanatok alatt.

A szerelem bonyolult jelenség: krónikus csőlátással és elhülyüléssel jár, ezért leginkább az elmebetegséghez hasonlít. És sötét verem. Az ókori görögök a szerelem hat fő formáját különböztették meg, de mi is ismerünk jó néhányat, így a plátói szerelmet, a romantikus szerelmet és a viszonzatlan szerelmet. Legszebben talán a magyar Wikipedia fogalmazza meg a szerelem lényegét: "A szerelem a fajfenntartáshoz kötődő érzelem, melynek jelentőségéről sok-sok műalkotás szól."

De hogyan ismerjük fel azt, aki szeret?

Árulkodó lehet az izzadó kéz, a homályos tekintet és a remegő hang, de aki biztosra akar menni, nem hagyatkozik félreérthető jelekre, hanem segítségül hívja a csúcstechnikát, ahogy mi is tettük. A csúcstechnika húsz dollárba kerül, vagyis négyezer forintba, de mit adnak manapság négyezer forintért? Semmit. Vagy egy szerelemdetektort.

A szeretet három fő fajtájával közeledtem feléd

A szerelemdetektor (Love Detector) a találó nevű, izraeli Nemesysco terméke; a mélyén húzódó alaptechnológiát Layered Voice Analysis-nek (réteges hangelemzés, LVA) hívják, és egy ottani tudós, Amir Lieberman fejlesztette ki még 1997-ben. Természetesen szigorúan biztonsági célokra, mint Imi Lichtenfeld annak idején a Krav Magát.

A technológia az utóbbi időben lassan beszivárgott civil szférába. A szerelemfelderítés alapja, hogy az emberi hang tükrözi az érzelmi állapotot, elsősorban a stresszt, a szerelem pedig stresszel jár, és ez a megfelelő eszközzel kimutatható. A megfelelő eszköz a Love Detector esetében egy szoftver, amelyet pécére vagy a mobilitás érdekében (félhomályos presszó konyakkal, hervadó szegfűvel) windowsos marokszámítógépre kell telepíteni. A célszemély becserkészése és megszólaltatása után elég elindítani a szerelemdetektort, amely csalhatatlan - a fejlesztő szerint 90 százalékos - biztonsággal kimutat valamit a hangjából. Ha nem is a szerelmet, a stresszt biztosan.


A módszert, amelynek harmadik generációs változatát a Nemesysco SENSE-re keresztelte, nemrég komoly szakértők is ígéretesnek ítélték: a Lockheed Martin, az Egyesült Államok légierejének szakértői és New York állam műegyetemének egyik professzora 2005-ben közös tanulmányukban azt állították, hogy a hanganalízis majdnem olyan hatékonysággal képes kimutatni a stresszt, mint a hagyományos hazugságvizsgáló, a poligráf. Még kiforratlan, de már használható.

Szeret, nem szeret, szívből, hazudik

Mint arra a fejlesztő felhívja a figyelmet, a szerelemdetektor komoly veszélyekkel is járhat, ezért például tartós kapcsolatok tesztelése előtt érdemes körültekintően eljárni: "Kétszer is gondolja meg, mielőtt felhívja férjét vagy feleségét. Mivel minden nap találkoznak, képzelheti, milyen izgatott lesz, hogy beszélgetnek. Ha a teszt alanya különösen izgul (lottónyeremény, fizetésemelés), lehet, hogy máskor érdemesebb elvégezni a tesztet. Arról se feledkezzen meg, hogy a rendszer könnyen összekeveri a testi vágyat a szerelemmel."


A hang energiája: kis stressz, közepes stressz, sok stressz.
Forrás: IEEE Computer Society

A jó hír az, hogy a szoftver által jelzett szerelemhiányt is könnyen ki lehet magyarázni: "Ha nem kimutatható a szerelem, elképzelhető, hogy rossz volt az időzítés" - írja a kézikönyv. "Próbálkozzon később, mivel lehet, hogy ismerőse valami mással van elfoglalva, egy munka közepén jár vagy csak nem koncentrál."

A Love Detector -10-től +50-ig jelzi a szeretetet, -10 természetesen a célszemély abszolút közömbösségét jelzi, míg a skála másik vége, a +50 azt jelenti, hogy a teszt alanya fülig belénk van esve. Vagy csak szeret. A szerelem mértékét a szűkszavú leírás szerint a szoftver három faktorból dolgozza össze: méri az érzelmi aktivitást, a koncentrációt és a zavarodottság mértékét, és ezeket a beszélgetés alatt folyamatosan jelzi is. Pontot viszont csak egyet ad, azzal lehet a későbbiekben dicsekedni fűnek-fának. Vagy hallgatni, mint a sír.

Vera nem szeret

T. Vera 26 éves, Budapesten él. Vera azt állítja, szeret. Hazudik! Verával a napsütötte teraszon, a kora délután 35 fokban beszélgettünk, de ez nem mentség: hiába mesélt Vera legszebb tengerparti élményéről, a Love Detector alig lengett ki, és bár alkalmanként felkúszott 12-13-ig, ritkán lépte át az abszolút közönyre utaló -10-es minimális értéket. Mindez meglehetős zavarodottsággal párosult, amit a kézikönyv szerint nekem kellett volna enyhítenem semleges kérdések közbevetésével, de mivel magam is zavarban voltam, ez nem sikerült.

Senki sem szeret

A komolynak induló teszt a tudományos hitelességet megkérdőjelező, ad hoc folyosói szópárbajba torkollt, először F. Zoltán fővárosi lakos próbálta kierőszakolni a gépből valami reakciót - kevés sikerrel -, majd L. Tamás bizonygatta, hogy szeret, de csak a zavarodottság-mércét sikerült a csúcstartományba terelnie. A gép nem hülye. A szavak jelentéséről természetesen fogalma sincs, és hiába a lágyan suttogó, sőt búgó hang, ha nincs érzelem, akkor azt könyörtelenül jelzi. Becsapni elméletileg be lehet, de csak úgy, mint a poligráfot: aki képes tudatosan megváltoztatni szívverésének ritmusát, vérnyomását, légzésének ütemét és izzadságának mértékét, az át tudja verni a hazugságvizsgálót; aki megváltoztatja hangjának fizikai jellemzőit, annak a Love Detectornál nyert ügye van.

A helyzetet M. Sz. Iván volt verőcei lakos mentette meg, akinek kedvenc településéről tett spontán vallomása bőven a piros mezőbe terelte a szeretetdetektort. Iván valóban szereti Verőcét.

Csaba szeret


K. Csaba 24 éves, Budapesten él. Csaba azt állítja, nem szeret. Hazudik! Rövid, körülbelül egyperces beszélgetésünk alatt a szerelemdetektor végig magas értékeket mutatott, alacsony koncentráció és meglehetős zavarodottság kíséretében. Mivel azonban az utóbbi mértékét a szoftver elhanyagolhatónak ítélte, Csaba irántam érzett vonzalmát egy ponton 31-re értékelte , ami a manuál szerint azt jelenti, hogy a szoftver a tesztalany hangjában nagy mértékű izgatottságot fedezett fel, és hogy "erős érzelmekkel" viseltetik irántam. Vagy csak nyert a lottón.

Háromszáz forintos szerelem

A Love Detectort elvben kéziszámítógép nélkül is ki lehet próbálni: az emelt díjas telefonos és sms-szolgáltatásokra szakosodott Telefornál. Eszter, a "szívdetektív" a Nemesysco technológiáját árulja 300 forintért percenként. A betelefonálónak meg kell adnia saját, illetve a hívott fél nemét és telefonszámát, majd hangos értékelésben értesül arról, szereti-e, akivel beszélt, vagy jobb elfelejteni. Kipróbáltuk volna ezt is, de Eszter nem működött. Jobb így, tudatlanul.  • Bérelnék
  • Bankszámla