Diána
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Zombi, latex, ívfény

2000.08.10. 16:30

Sith tud

Zombik egy lepukkant házban, egyedül kell bemenni, és aprítani őket. A Devil Inside mégis az idei év talán legokosabb játéka lesz. Mitől is?

Goromba bohócok
Attól, hogy olyan okos emberek írták, akik képesek voltak a ronggyá játszott kliséket úgy ötvözni egy nagy adag kreatív ötlettel.

A Devil Inside a francia Cryo fejlesztése, és a cég kreatív igazgatója, Hubert Chardot nevéhez fűződik, aki az Alone in the Dark sorozattal lett ismert a szakmában - szintén zombis pálya, bizonyos termekben fellelhető az arcade verzió. Egy interjúban Chardot elmesélte, hogy őt nem szükséges a kortárs horror mesterének tekinteni, mert az igazi mesterek a Tim Burton, a David Cronenberg, H.P. Lovecraft, és Poe. Nem bolhavásár ez a névsor.

A kivégzett visszatér

A játék alaptörténete egyrészt, hogy van egy Jack T. Ripper nevű gonosztevő, akit 1994-ben villamosszék által kivégeznek, de visszatér 1998-ban és beveszi magát a hollywoodi dombok puccos házikói közé egy nagy csapat zombival.

Kicsit játék, kicsit tévénézés
A játék alaptörténete másrészt, hogy egy helyi érdekű Doszpot Péter, - akit Dave Coopernek hívnak, és kicsit a Billy Idolra hasonlít - egy kábeltelevíziós show keretei között, próbálja visszaküldeni Hasfelmetszőt. A dolog velejárója, hogy folyamatosan egy kameraman lohol a sarkunkban, akit sajnos nem nagyon lehet ide-oda elküldeni.

A cselekményt így rendszerint három kameraállásból lehet követni. Az egyik objektív egy pici helikopterről figyel, Lara Croft szögből. A másik állás a helyiségekbe szerelt bolti kameraállás, és marad a bamba operatőr, aki izgalmas félrezoomolásokat és szétesett képeket produkál.

Jajgató közönség

Deva a rajzlapon
A legnagyobb ötlet, hogy a játék egy tévéshow. Laza zenével indul, aztán kikapcsolnak a helyszínre, ahol épp mink vagyunk problémamegoldás közben láthatók. Ha jön a szörny a közönség felhördül, ha letörtük a derekát flexszel, akkor megtapsolnak, ha lefejeljük a falat, fújjolnak. Ettől elsőre garantált a hátas.

Van még egy dolog: Daveből Deva lesz. Megfelelő pontokon a Billy Idol nőbe vált, magas latexpillangó válik belőle, aki kék villámokat dobál, de alapból ívet húz a kacsója. A mozgása vadító.

A Devil Inside-ban rendkívül életszerűen mozognak a főhősök. Aki akarja ezt még megfejelheti az akció lelassításával - olyan lesz akár egy hongkongi akciófilm. Esetleg csinálhat egy térölelő kamera fordulatot, mint amilyen a Matrixban volt, mikor Neo hanyatt esett a tetőn.

A játékos javarészt elvan a csajjal vagy a pasival (Dave ili Deva), lesi a mozgását, közben pedig néha leüt egy bamba zombit.

A fekete pont pedig azért jár, mert a karakterek nem sajátították el az ugrás csavaros művészetét.