Viola
-5 °C
-2 °C

Digitális Sherlock Holmes készül

2008.04.27. 08:58
Az Egyesült Államok hét egyeteme ötéves projekt keretében adatokat értelmező, azokból komplex rendszerek viselkedését előrejelző gépet fejleszt. A kivitelezés során az MI és az IT különböző szakterületeit igyekeznek összekapcsolni.

A Védelmi Minisztérium által – a Multi-diszciplináris Egyetemi Kutatási Kezdeményezés keretében – támogatott projektben az MIT, a Washington, a Texas (Austin), az Oregon, a Dél-Kalifornia, a Rochester és a Carnegie Mellon egyetemek vesznek részt.

„Egy bonyolult monitorozó rendszer bármely humán szakértőnél nagyságrendekkel több információt tud feldolgozni” – jelentette ki Pedro Domingos (Washington Egyetem), a kutatások egyik vezetője.

Megközelítésük Sherlock Holmes-t idézi: az összegyűjtött nyomok, adatdarabkák integrálása, majd azokból következtetni majdani eseményekre, korrelációkra. A jelenlegi technológiai szint nem teszi lehetővé, hogy mindezt egyetlen rendszer végezze el. A fejlesztés eleinte katonai alkalmazásokban fog hasznosulni.

Napjaink hadászatában szenzorok, katonák, műhold-térképek, drónok és különböző megfigyelő hálózatok végzik a – sokmilliárd adat feldolgozását igénylő – munkát. Általában egyetlen adattípust (szöveget, képet, stb.) keresnek, ugyanakkor magasabb szinten az eltérő típusok együttes feldolgozása szükséges. (A civil alkalmazásokban, például az internetes kereskedelemben és a befektetői világban használt, hasonlóan mesterséges intelligencián és gépi tanuláson alapuló rendszerek szintén képtelenek még ilyen komplexitású munka hatékony elvégzésére.)

A Védelmi Minisztérium azt szeretné, ha az információözön gyorsabban értelmet nyerne, és így hamarabb születnének racionális döntések, illetve az ellenség tevékenységére vonatkozó előrejelzések. A méretezhető digitális Sherlock Holmes a komplexitás és a bizonytalanság különböző szintjeit lesz képes kezelni.

A potenciális alkalmazások köre túlmutat a hadászaton. A rendszert fel lehet majd használni például gyógyászati, diagnosztikai célokra is. Egyelőre azonban a kutatások kezdeti szakaszánál tartanak, és szerteágazó feladatokat kell megoldani: hatékony gépitanulás-algoritmusok fejlesztését, szenzoroktól származó adatok decentralizált elemzési módszerének kidolgozását, szöveges adatok értelmezési lehetőségeit, emberi mozgások és egyéb aktivitások gépi felismerését. És leginkább a Homo sapiens következtető mechanizmusainak tanulmányozását, azok modellezését.

A digitális Sherlock Holmes csak akkor állhat munkába, ha mindez sikerül, és az eredmények közös nevezőre hozhatók egyetlen rendszerben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!