Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tömöríts videót!

2001.01.24. 13:13
A semmiből indult Project Mayo a DivX használatának elterjesztését célozza. A mozgókép MP3-formátumának nevezett eljárás kezelhető méretűvé tömöríti a videókat, és így semmi akadálya, hogy komplett mozifilmek cseréljenek gazdát az interneten keresztül. A hollywoodi filmstúdiók a kalózmásolatok lehetséges eszközét látják benne, de ha igaza van a Mayo projekt alapítóinak, ugyanezen stúdiók képviselői hamarosan sokszámjegyű csekkeket lobogtatva kopognak majd náluk.
A DivX mint fogalom akkor került a figyelem középpontjába, amikor az amerikai filmforgalmazók szövetsége (MPAA, Motion Picture Association of America) beperelte a DeCSS program terjesztőjét. Ez az ördögi eszköznek kikiáltott néhány soros kód képes feltörni a DVD-lemezek titkosítását, és lehetővé teszi a tartalom számítógépre mentését.

A DivX csaknem olyan jó minőségű, mint a DVD
A bíróság előtt tett vallomásában az MPAA tanúja leírta, hogyan használnak az emberek ingyenes szoftvereket a másolt filmek DivX-be tömörítéséhez, ami tizedakkora méretű fájlokat eredményez. A kétórás DivX csaknem olyan jó minőségű, mint a DVD. És a fájlméretekből adódóan gazdaságosan letölthetők az internetről.

Az MPAA megnyerte a maga perét, törvényen kívülinek kiáltották ki a DeCSS-t, és lelohasztotta a buherált DVD-k körül serénykedők örömét. A per nyilvánossága viszont sokat segített a DivX elterjedésében. Az egyik új felhasználó, Jordan Greenhall 29 éves San Diegó-i ügyvéd márciusban lenyomozta a DivX kifejlesztőjét, Jerome Rota 27 éves francia hackert. Joe Bezdekkel és Eldon Hyltonnal négyesben megalapították a Project Mayot.

Tavaly szeptember folyamán a Zone Ventures, a Draper Atlantic Management, a Draper International, a W.I. Harper Group és több magánszemély beszállásával 5 millió dollárra nőtt az indulótőke. Most február elején zárul a pénzügyi erősödés második köre. A DivXNetworks ez alkalommal 7 és 10 millió dollár közötti tőkét remél szerezni.

DivX exmachina

Kockázati tőkével a háta mögött a Project Mayo kissé átalakult. Létrejött a DivXNetworks, és készül a DivX Deux, a DivX továbbfejlesztett változata. Az új formátum a cég állítása szerint olyan kicsire képes zsugorítani egy kétórás mozifilmet, hogy a videofájl DSL vagy kábelmodem segítségével 45 perc vagy még kevesebb idő alatt letölthető lesz.

Kiállja a nagyítós próbát is
Ha ez igaz, a filmstúdiók (vagy bárki más) képesek lesznek DVD-minőségű videókat forgalmazni digitális formában az interneten keresztül. Az eredeti DivX valóságos kultuszt teremtett, hackerek és a számítógépes videózás megszállottai álltak mellé. A szoftverből körülbelül 12 millió példányt töltöttek le, és a Matrixhoz hasonló sikerfilmek digitális kalózmásolatait már fel is vette kínálatába néhány ezzel foglalkozó weboldal.

De nem lesz könnyű az underground által használt DivX tömegszórakoztatás szolgálatába állítása. A filmstúdiók olyan videoformátumot követelnek meg, amely másolásbiztos, és már milliók használják. A vásárlók ugyanakkor szemrevaló látványelemeket és könnyen hozzáférhető filmes adatbázisokat óhajtanak maguknak. És akkor még nem is említettük az egyik legnagyobb gyakorlati akadályt: már két óriáscég, a RealNetworks és a Microsoft is bebiztosította a maga részét az internetes videók piacából.

A filmstúdiók természetesen rendelkeznek tervekkel a saját digitális terjesztési hálózat kiépítésére. A Sony Pictures Entertainment hamarosan elindítja a MovieFly-t, ahol sikerfilmjeik digitális változatát értékesítik. A korábban megbukott hollywoodi internetes projektek tanulságai alapján azonban a DivXNetworks arra számít, hogy a stúdiók keresni fognak egy befutott internetes partnert.