Valér
2 °C
8 °C

Új vírushullámot okozhatnak az asztali keresők

2004.12.15. 12:55
Az egyre népszerűbb deszktopkeresők segítségével hatékonyabban összeszedhetők az információk a felhasználó gépéről. Szakértők szerint a vírusírók csak azért nem támadják még az újfajta keresőszoftvereket, mert még nem eléggé elterjedtek.

Az egyes gépek merevlemezén tárolt adatfájlokat indexelő és kategorizáló asztali keresők egyre népszerűbb szegmensében mostanában csapnak össze az internetkeresés gigászai, a Google, a Microsoft, és a Yahoo. Iparági elemzők szerint a vírusírók nagyon rövid időn belül kihasználják az ebből fakadó lehetőségeket.

"A deszktopkereső termékek nagyon hatékonyak adatbetakarításban, nem lenne meglepő, ha rosszindulatú kódereknek pont ezek hibáit keresnék. Bármely program, ami mutatót készít a pc-n található adatokról féregvírusok és trójaiak potenciális célpontjává válik. Ez csak idő kérdése" - fogalmaz Foad Fadaghi a Frost & Sullivan ausztrál elemzője.

Kivárási szakasz

A Dimension Data nemzetbizonsági előadója Neil Campbell arra figyelmezteti a vállalatokat, hogy vegyék figyelembe az asztali keresők révén előálló biztonsági kockázatokat. Campbell szerint a vírusírók valószínűleg nem támadják azonnal az újfajta keresőszoftvert, de csak azért, mert még nem eléggé elterjedtek.

"A vírusíróknak nem érdekük, hogy most rögtön támadják az asztali keresőket. Egy ilyen vírus terjedése egyelőre korlátozott lenne" - mondja Campbell.

Internetkeresőket használó vírusok már korábban feltűntek. Júliusban a MyDoom egyik variánsa email címek után kutatva annyi kereséssel bombázta a Google-t, hogy az hosszú időre nagyon lassúvá vagy elérhetetlenné vált. Ugyanez a változat a Lycos és az AltaVista keresőit is lenyomta a világhálóról.