Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Minden DVD feltörhető

2003.03.13. 14:15
Aki DVD-filmek "biztonsági másolataiból" akar filmgyűjteményt készíteni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy nevének és álnevének elhallgatását kérő DVD-ripper bevezette az Index munkatársát a DVD-másolás rejtelmeibe.
Informátorunk huszonéves programozó, aki az egyetem mellett számos érdekes tanfolyamon részt vett már, többek között egy különleges képzésen a DVD-filmek lemásolásának fortélyait sikerült elsajátítania. Azóta több tucat biztonsági másolat került ki a kezei közül, egy részük széles körben elterjedt az interneten.

Egymillió forint hardverre és szoftverre

A hardver kiválasztásánál a processzor a legfontosabb, mert a tömörítés igen nagy teljesítményt igényel. A jó videokártya már csak az élvezhető lejátszáshoz szükséges. (Az ideális monitor pedig egy legalább 100 cm átmérőjű plazmatévé lenne, de akinek erre van pénze, az vásároljon eredeti DVD-t.) Informátorunk két számítógépet használ, amelyekben körülbelül 2 GHz-es processzor, 1-2 GB RAM, összesen 300 GB merevlemez, DVD-olvasó és CD-író található; a fentieken kívül az egyikben egy csúcskategóriás videokártya is helyet kapott. A számítógépeken fellelhető szoftverek 99 százaléka eredeti és jogtiszta, a maradék egy százalékot azok a szoftverek teszik ki, amelyek a DVD-k feltöréséhez és a filmek tömörítéséhez szükségesek, ezeket ugyanis nem igazán lehet boltban megvásárolni. A két gép ára a szoftverekkel együtt az egymillió forintot is eléri. Olcsóbb és lassabb gépen is lehet dolgozni, a másolat minősége ugyanis nem a hardveren múlik, hanem a szoftverek beállításain.

Napokig készül a másolat

A jó minőségű "biztonsági másolat" elkészítése (rippelése) ezekkel a gépekkel átlagosan egy-két napot vesz igénybe, attól függően, hogy szinkronizált vagy feliratos filmről van szó. Az előbbi egy nap alatt elkészülhet, az utóbbi akár egy hetet is igénybe vehet, a feliratban szereplő hibák mennyiségétől függően. Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy informátorunk csupán délutánonként vagy hétvégeken tud hobbijára időt szakítani. Az interneten található, rosszabb minőségű, hibáktól hemzsegő kópiák rippelésével jóval hamarabb is elkészülhetnek a másolók.

A munkafolyamat az alábbi lépésekből áll:

Először le kell másolni a DVD-t a merevlemezre, ekkor szabadul meg a másolásvédelemtől is. Ezután ki kell szedni a másolatból a hangot, majd némi alakítgatás után el lehet kezdeni a tömörítést. Végül a tömörített fájlt a hanggal összemásolva kapjuk meg a kész filmet, amit még szét kell darabolni úgy, hogy CD-re lehessen írni a fájlokat. Feliratos film esetén a folyamat még kiegészül a felirat kioperálásval, javításával, ellenőrzésével (film megnézése) és újbóli javításával is. Az így készített kópiát korlátlanul lehetséges másolni, hiszen ezt már nem védi az eredeti DVD másolásvédelme.

A film konvertálására többféle szoftver és tömörítési eljárás létezik, informátorunk a DivX 3.11-et használja. Szerinte az SVCD rengeteg helyet foglal, közel sem jobb minőségben, az xVid nagyon ígéretes, de még kissé kiforratlan a DivX-hez képest, amelyet viszont nagyon jól lehet beállítani, és akár speciálisan egy-egy filmre is ráhangolható.

Ezt a folyamatot lehetetlen automatizálni, hiszen a gép aligha tudna egy felirathibát kijavítani, egy durva félrefordítást helyesen megfogalmazni magyarul. Ráadásul az adatok között szinte mindig máshol található a szükséges hang, illetve felirat. Tovább nehezíti a dolgot, hogy a filmet nem lehet akárhol szétvágni: figyelni kell arra, hogy ne egy mondat közepén vagy egy akciójelenet közben kelljen a következő CD-re váltani.

A ripper is fizet a filmekért

Informátorunk a filmek egy részét egy ismerősétől szerzi, aki DVD-t is árusít, illetve néha kölcsönözni is szokott, ha egy régi, nehezen megszerezhető filmet akar rippelni. Akkor is inkább a kölcsönzőbe megy, ha az adott DVD kölcsönzői változatát sokkal hamarabb kiadják. Ha egy filmet Magyarországon nem lehet megvásárolni, akkor gyakran a haverjai segítenek a beszerzésben, ami külföldi vásárlást jelent. Informátorunk azért kezdett el DVD-ket rippelni, hogy élvezhető minőségű filmgyűjteményt építsen magának. Ezek a filmek később mások esti szórakozását is biztosították, úgy gondolta, miért ne élvezhetnék mások is munkája gyümölcsét? Ettől függetlenül a jó filmeket megnézi moziban is, mert ott sokkal jobban élvezhető, otthon ráadásul a pattogatottkukorica-fílinget is nélkülöznie kell. A jó filmeket, koncertfelvételeket DVD-n is megvásárolja, noha azokat is megkaphatná a haverjától. Igaz, a magyar fizetésekből nem telik minden héten új DVD-re, de azért néha mindenki megengedheti magának.

A másolat nem egyenértékű

Szerinte a másolatai egyetlen százalékkal sem csökkentették a videotékák bevételét, a mozikban is sokkal újabb filmeket vetítenek, mint amiket DVD-n kapni lehet. Úgy véli, hogy a kiadók és a mozik csak magukat okolhatják a bevételkiesés miatt, ugyanis a DVD-k és a mozijegyek árai irreálisan magasak. Ha a DVD-k ára annyi lesz, mint az USA-ban, és a magyarországi átlagkereset is megközelíti az amerikait, akkor nem készít több másolatot, mert úgyis mindenki megveszi majd az eredetit.

Ripperünk szerint a másolatok értéke messze elmarad az eredetiétől, hiszen az általa elkészített filmek sohasem tartalmazzák azokat az extrákat - több kameraállás, interjú a rendezővel, kivágott jelenetek, fényképek, választható nyelvű felirat és szinkron, nyereményjátékok -, amelyek miatt a legtöbben DVD-t vásárolnak.

Másolatot nagyon kevesen kapnak tőle közvetlenül, csak a legjobb ismerősei juthatnak hozzá filmjeihez, ismeretlennek nem ad semmit. A kész terméket általában feltölti az internetre, CD-t azonban nem ír senkinek. Tudomásunk szerint ennek ellenére riportalanyunk viszonylag ismert, ugyanis igen jó minőségű másolatokat szokott kiadni.

Aki feltöri a kódot, az jogsértő

Szinger András, az Artisjus szakértője elmondta, hogy a szerzői jogi törvény megengedi a műsoros DVD-k magáncélú lemásolását, de csak akkor, ha a gyári másolásvédelmet nem törik fel. Ennek kompenzálására az írható DVD-k importőrei is megfizetik a jogdíjat, az írható DVD-n is van matrica.

A másolásvédelem feltörése sérti a szerzői jogot. Szinger elmondta, hogy a jogtulajdonos pert indíthat, amelyben kártérítést kérhet, vagy eltiltathatja a további jogsértéstől a felhasználót. A "szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszása" csak akkor minősül bűncselekménynek, ha a feltöréshez szükséges eszközt, terméket, berendezést vagy felszerelést a "kijátszó" haszonszerzés céljából készíti el, vagy ilyen céllal másnak átadja, forgalomba hozza.

Szinger elmondta, irreleváns, hogy a tartalom egészét, vagy csak egy részét másolják le. Jogsértés esetén a bíróság szakértőt szokott kirendelni, aki megállapítja az okozott kár nagyságát.

Nagyüzemi másolók állami támogatással

Kálmán András, az Intercom forgalmazási igazgatója elmondta, hogy szerinte tilos a filmek üzletszerű másolása, és ha a DVD-ripper szereti a filmeket, akkor találja meg a módját annak, hogy ne károsítja meg a művészeket. Szerinte jelenleg lehetetlen kimutatni a másolók által okozott károkat, ugyanis a DVD-piac évente 400 százalékkal bővül. Kálmán András a házi másolgatóknál sokkal aggasztóbb problémának tartja azt, hogy bizonyos kelet-európai országokban az állami támogatással létrehozott csúcstechnológiás üzemekben nagy mennyiségű kalózmásolatot gyártanak.