Valér
4 °C
8 °C

Az Oblivion kapta a játékok Oscar-díját

2006.10.30. 11:37
Bár a nagydíjat az Elder Scrolls IV: Oblivion nyerte, összességében a sorozatok és az önátmentő karakterek diadalmaskodtak az idei Golden Joystick Awards-on. Ki gondolta volna tíz éve, hogy 2006-ban is tarol Lara Croft, Super Mario vagy a Need for Speed?

Több mint félmillió játékos szavazatai alapján a Bethesda Softworks játéka, az Elder Scrolls IV: Oblivion nyerte a játékoknak kiosztható legrangosabb brit díjat, a Golden Joystickot, amit 1982 óta most huszonnegyedszer adott át pénteken Londonban.

A Tamriel nevű fantáziavilágban játszódó Oblivion elsősorban látványos grafikája miatt kapta az elismerést: a játékos szabadon (úgymond non-lineárisan) bolyonghat a hatalmas virtuális világban, ahol több mint ezer karakterrel léphet interakcióba.


Jelenet az év játékából, az Elder Scrolls IV: Oblivionből
Az Oblivion nemcsak az év játéka, hanem külön-külön az év pc-s és xboxos játéka címet is elnyerte a szavazáson, ami arra is utalhatna, hogy a klasszikus lövöldözős játékoknak leáldozott. Erről azért nincs szó: a Golden Joystick másik nagydíjasa az a taktikai kommandós rendvágásra épülő Ghost Recon: Advanced Warfighter lett, amelyet megjelenésekor az Index is értékelt, ha nem is nagyra.

A hordozható játékok kategóriáját a Rockstar Games Grand Theft Auto: Liberty City Stories című, PSP-re kiadott verziója nyerte, ami azt jelenti, hogy a GTA egymás után az ötödik évben kapott valamilyen díjat a Golden Joysticken - tavaly például a GTA San Andreas nyerte azt a nagydíjat, amit most az Oblivion.

Önátmentő karakterek


Kedvenc karakterünk
Idén két kategóriában, a családi játékok és a lányok kedvence- versenyben is aratott a Nintendogs, a Nintendo DS-re írt háziállat-szimulátora - a tamagocsi-parafrázisból a tavalyi bemutató utáni héten Japánban 168 ezer, Észak- Amerikában negyedmillió, Európában 160 ezer darabot adtak el.

A játékszériák sikerét mutatja, hogy az 1994-ben megjelent, tehát immár 12 éves Need for Speed idén is kapott Golden Joystickot, igaz a tavaly kiadott Most Wanted-nak idén csak a legjobb soundtrack-díj jutott.

A másik nagy önátmentő a tízéves Tomb Raider Lara Croftja, akit idén a játékosok legkedvesebb karakterüknek választotta. (Az ennek megfelelő Gaming Hero-kategóriát tavaly a GTA főhőse, CJ nyerte). A harmadik nagy önátmentő még Laránál is jóval idősebb: a Nintendo kabalafigurája, Mario immár huszonöt éves, 1981-ben mutatkozott be a klasszikus Donkey Kongban, és most a New Super Mario Brothers-zel segítette kategóriagyőzelemhez az anyacéget.

Kategória Győztes játék
Az év legjobb játéka Elder Scrolls IV: Oblivion
Az év játéka Ghost Recon: Advanced Warfighter
Családi játék Nintendogs
A csajok játéka Nintendogs
Egész éjszakás játék Pro Evolution Soccer 5
Playstation 2 Resident Evil 4
Nintendo New Super Mario Brothers
Xbox Elder Scrolls IV: Oblivion
Pc Elder Scrolls IV: Oblivion
Konzol GTA: Liberty City Stories
Online Age of Empires III
Soundtrack Need for Speed: Most Wanted
Innovációs díj Xbox Live Marketplace
2007 reménysége Sony PlayStation 3
Kedvenc karakter Lara Croft
Az év kiadója Electronic Arts
Az év eladója Game