Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az unalomba fulladás szélén az E3

2008.07.22. 16:00
Szinte elveszett a párszáz meghívott a több tízezres tömeghez szokott Los Angeles Convention Centerben az idei E3 videojáték-kiállításon. Nem voltak se látványos standok, se lenge öltözetű hostesslányok, koncertek és pankrátormeccsek, ami ilyenkor szokás - semmi nem vonta el a figyelmet az új játékok bemutatkozásáról.

A gond az, hogy új játékok se nagyon voltak. Évek óta érezhető trend a játékiparban, hogy a kiadók egyre kevésbé tartogatják a puskaporukat az E3-ra, inkább az egész évre próbálják beosztani az újdonságaik bejelentéseit - ami logikus is, hiszen így nem három napra koncentrálódik minden nagy durranás.

A három nagy konzolgyártó show előtti bemelegítő sajtókonferenciái közül egyértelműen a Microsofté vitte a prímet, az sem a nagy újdonságok (a Gears of War 2-től a Fable 2-n át a Halo Warsig már minden nagyágyút láthattunk vagy a tavalyi E3-on, vagy más kiállításokon) miatt, hanem mert a cég egyre látványosabban halássza el a Sony és a Nintendo elől az eddig csak a japánok gépein megjelenő bestsellereket. A GTA-val kezdődött, és most a horrorlegenda Resident Evillel, és a Japánban szinte vallásos tisztelettel övezett szerepjátékkal, a Final Fantasyvel folytatódik: lassan nem marad exkluzív Playstation-játék.

Pár éve egyanitt egy gombostűt nem lehetett leejteni, olyan tömeg volt

A Nintendo halványabb volt a szokásosnál, bár nekik úgyis mindegy: tulajdonképpen bármit adnak ki Wii-re, az instant kasszasiker. A Guitar Hero divathulláma nem kerüli el a Nindendót sem, jön a Wii Music; ezen kívül két hardveres kiegészítő tűnt érdekesnek: a Wii Speak mikrofon, amin keresztül beszéddel irányíthatjuk a játékokat, és a MotionPlus kontroller, ami még pontosabbá, érzékenyebbé teszi az irányítást.

A Sony felhozatalára a jellemző, hogy a legnagyobb érdeklődést egy pár másodperces előzetes (a jövőre megjelenő God of War 3-é) kapta, a Killzone 2-t, a Resistance 2-t és társaikat ásítozva fogadta közönség.

God of War 3

A független játékkiadók és fejlesztők legnagyobbjai közül jónéhányan egyszerűen el sem mentek az idei E3-ra. A Blizzard a saját partiján mutatta be a Diablo 3-at, az id Software hasonlóképpen külön bulit csap a Doom 4-nek augusztusban, de távol maradt az a legnagyobb játékipari szereplővé előlépett, összeolvadt Activision és Vivendi is, így nem volt a show-n se új Call of Duty se új Guitar Hero.

A legtöbb újdonsággal meglepő módon a nagy futószalaggyáros Electronic Arts állt elő, a végeláthatatlan sorozatok, évente új résszel jelentkező sportjátékok mellett igazi felüdülés volt a Dead Space, a Mirrors Edge, vagy a Facebreaker. Persze a legnagyobb durranás ezek mellett is a már vagy 3-4 éve készülő Spore volt.

Spore

És az igazi újdonságoknak ezzel nagyjából vége is, ami még új bejelentés volt, az szinte kizárólag valami bevált sorozat folytatása: lesz új Prince of Persia, új Far Cry, új Rock Band, és így tovább, mindenből lesz új rész, ami csak egy kicsit is sikeres volt.