Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Döntéstámogató szoftver segítené a bírákat

2002.11.25. 14:54
A jövő év közepére készülhet el az ECRIME nevű, bírósági ítélkezést támogató rendszer. A projektet az Oktatási Minisztérium is támogatta az IKTA pályázatból 55 millió forinttal. A szoftver fejlesztői úgy vélik, hogy jelentősen javulhat az ítélkezés "hatékonysága" az ECRIME alkalmazásával. Ez takarékosabb működést is lehetővé tenne. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál is azt nyilatkozták: keresik azokat a mutatókat, amelyek egy ilyen rendszer használatakor számszerűsíthetők, ám sok elemből álló, összetett problémakörről van szó.
Az ECRIME teljes fejlesztési költése 110,7 millió forintra tehető. Az igazságszolgáltatás megannyi ága-boga közül a fejlesztőcsapat a büntetőjogot választotta a próbaprojekt terepéül.

Gyorsabb ítélkezés

A fejlesztés jelenlegi szakaszában egy alapszintű információs rendszer kialakításán és annak feltöltésén dolgoznak a szakemberek - mondta Gábor András. A BKÁE Technológiai Transzfer Központjának témavezetője rámutatott: ezt koronázza majd meg a szakértői rendszer. Az általa ismertetett rendszer egy folyamatábraként képzelhető el, ahol a bemeneteknek a különböző tényezők hatására eltérő kimenetei lehetnek. Igaz, Gábor szerint a működés grafikusan nehezen ábrázolható.

Hasonló szakértői rendszer a tengerentúlon már működik. Grubert László projektvezető szerint Németországban és Ausztriában is vannak hasonló fejlesztések. Amennyiben itthon bevezetnék az ECRIME-ot, akkor hatékonyabbá és gyorsabbá válhatna az ítélkezés - vélekedett a két szakember.

Előnyben a fiatalabb bírák

A hatékonyság természetesen azt is jelentené, hogy - egyebek mellett - csökkenhetne a fellebbezések száma. Ezt Gábor azzal magyarázta, hogy a másodfokú eljárásokra sok esetben formai okok miatt kerül sor. Ugyancsak alkalmas lenne a rendszer arra, hogy összegyűjtse a hasonló ügyeket, valamint a jellemző bírói gyakorlatot. Természetesen Gábor hangsúlyozta, hogy a végső döntést minden esetben a bíró hozza meg.

Mind Grubert, mind Gábor utalt rá, hogy - igaz csak informálisan - de a projektet támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) is. Bár az is igaz, hogy a "bírók igen hagyománytisztelő" emberek. Horváth János, az OIT informatikai főosztályvezetője úgy látja: a frissen végzett bírák már birtokában vannak azoknak a képességeknek, amely egy ilyen rendszer használatához szükséges. Az ECRIME majdani alkalmazásának még egy gátja lehet: a bíróságok infrastruktúrájának katasztrofális helyzete.

Álomból valóság

Ezen némiképpen változtathat, hogy Phare-támogatással jelentős fejlesztést hajtottak végre a bíróságokon, az új infrastruktúra átadása egyébként szerdán lesz. Horváth János az Indexnek azt is jelezte: ahhoz, hogy optimális legyen a bíróságok számítógépes helyzete, jóformán a teljes gépparkot le kellene cserélni. A főosztályvezető utalt rá: nem az a legfőbb gond, hogy 1995-ből származó gépek vannak zömmel a bíróságoknál, hanem hogy ezeken a számítógépeken az újabb szoftverek már nem futnak.

Amennyiben egyébként bevezetnék a rendszert, az jelentős megtakarítást jelentene. Horváth utalt rá, hogy most térképezik fel, hogy milyen mértékben lehetne a költségeket csökkenteni az ECRIME-mal. Ilyen költségcsökkentő tényező lehet a fellebbezések számának apadása, a tárgyalótermek jobb kihasználtsága. Végső soron pedig az, hogy hatékonyabb munkaerő-gazdálkodást tenne lehetővé. Optimista jóslatok szerint a szakértői rendszer bevezetése és munkába állítása 2004-2005-ben várható.

A rendszer költségei
Az ECRIME rendszert két, konzorciumot alkotó fejlesztő cég készíti. A Classys Informatikai Kft. az Oktatási Minisztériumtól 20 millió forintot támogatást kapott, míg a cég részéről a fejlesztéshez kapcsolódó teljes kiadás mintegy 40 millió forintra rúg - áll az Oktatási Minisztérium által kiadott sajtóanyagban. A konzorcium másik tagja a BKÁE Technológiai Transzfer Központja, amely az IKTÁ-ból 35 millió forintot nyert el, míg a teljes a munka összes kiadása körülbelül 70 millió forintra tehető. A Classys egyébként már korábban is fejlesztett döntéstámogató-rendszereket a pénzügyi szféra számára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!