Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

'Ecsettel' festés a számítógépen

2001.09.04. 16:39
Kapcsolódók (12)
Végzős amerikai egyetemisták olyan elektronikus festővásznat, ecsetet és palettát alkottak, mely minden korábbi megoldástól eltérően hűen közvetíti a festés élményét. A felhasználó jószerével érzi, ahogy az ecsete megérinti a vásznat.
A North Carolina egyetem két végzős hallgatója olyan festőprogramot fejlesztett ki, amely valósághűen szimulálja a számítógépen a vászonra festést ecsettel. A korábbi programok a lehető legtökéletesebb végeredményre koncentráltak, mi viszont a dAb-bal (dab = maszatolás) a festés művészetének titkait próbáltuk kifürkészni - nyilatkozta az alkotók egyike, William Baxter a pte beszámolója szerint.

Érezhető az ecset formaváltozása

Baxter és kollégája, Vincent Scheib a hagyományos festő eszközeit akarta a számítógépes művészek kezébe adni. Ennek érdekében kifejlesztették egy ecset 3 dimenziós képét, az egeret pedig egy érintést közvetíteni képes eszközre (haptic feedback) cserélték le.

Ennek segítségével a rászorítás ereje, az ecsetvonás és az ecset sörtéinek alakváltozása is pontosan kiszámíthatóvá válik. A felhasználó jószerével érzi, ahogy az ecsete megérinti a vásznat.

Vízfesték még nincs

A dAb az akril és olajfestékek alkalmazását támogatja. A programot egy virtuális színpaletta egészíti ki, melyen a felhasználó kikeverheti a saját színeit. A színeket a képre több rétegben viheti fel.

A szoftver jelenleg még az egyetemi projekt fázisban van, a piacérett kereskedelmi változat kifejlesztését egyelőre nem tervezik.