Móric
14 °C
17 °C

E-mailfigyelés FBI nélkül

2000.09.21. 23:40
Az FBI Carnivore e-mailfigyelő rendszerével gyakorlatilag egyenértékű szoftvert tett köztulajdonná a napokban a Network ICE. A biztonsági szoftvereket fejlesztő cég úgy gondolta, jobb ha az internetszolgáltatók kezében van az irányítás, ha már egyszer kötelező a civil internet folyamatos megfigyelése.
Egy kaliforniai vállalat azon fáradozik, hogy ingyenes szoftverükkel minél hamarabb hidegre tegye az FBI e-mailfigyelő rendszerét. A NetworkICE szeptember elején hozta nyilvánosságra honlapján különösebb reklám nélkül Altivore nevű szoftverét, amely alternatívát nyújthat az adatfigyelére kötelezett internetszolgáltatóknak a hivatal Carnivore programjával szemben.

Az FBImár több mint másfél éve figyeli az amerikaiak teljes e-mailforgalmát
Az amerikai polgárjogi aktivisták igencsak felkapták a vizet, amikor a nyáron kiderült, hogy gondos szövetségi nyomozóirodájuk már több mint másfél éve figyeli az amerikaiak (és még ki tudja kik) teljes e-mailforgalmát. A kongresszus vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, ám az FBI és az igazságügyi minisztérium a jelek szerint sikeresen szabotálja el az érdemi információk feltárását.

Valószínűleg sosem derült volna ki, hogyan működik a rendszer, ha a NetworkICE egész véletlenül nem készít egy a Carnivore-ra kísértetiesen hasonlító szoftvert nyílt forráskóddal. "Itt nem a Carnivore működése számít, hanem az, hogy a civil szféra enged betekintést a kormánynak a személyes adatokba", közölte a cég honlapján.

Az Altivore program képes mindarra, amit a Carnivore esetében felvázolt a kormány, azaz egy hálózat teljes adatforgalmából képes kiszűrni a szöveges fájlokat és keresni is tud bennük. Az FBI csak címszavakban kifejtett specifikációi szerint készült szoftver használható gyanús internetezők e-mailjeinek figyelésére (csak a fejléc vagy teljes szöveg is kereshető), valamint figyelhető vele a gyanúsított teljes hálózati forgalma (web- vagy FTP-szerverekhez csatlakozás), a kimenő és bejövő adatforgalom lemásolható és kinyomozható vele a szolgáltatótól kapott dinamikus IP-cím is.

A NetworkICE Carnivore-klónja egyelőre csak forráskód formájában létezik, és a cég szerint akadnak még benne hibák is. A cég fejlesztési vezetője szerint a programozóközösség hamar helyre pofozza a szoftvert és kiegészíti újabb hasznos funkciókkal. A vállalat biztos benne, hogy az internetszolgáltatók szívesen használják majd ezt a programot. Komoly vonzerőt jelenthet majd kisebb szoláltatóknak például, ha bejelentik, ők nem használnak Carnivore-t.

Az FBI a cég bejelentése hallatán nem rémült meg különösebben. A nyomozati hivatal azt állítja, hogy már a kezdetektől javasolják az internetszolgáltatóknak, hogy megfelelő szoftverek birtokában végezzék ők a megfigyeléseket. A Carnivore rendszert pedig csak a szolgáltatók segítségére hozták létre.