Judit
3 °C
7 °C

E-mailfigyelés FBI nélkül

2000.09.21. 23:40
Az FBI Carnivore e-mailfigyelő rendszerével gyakorlatilag egyenértékű szoftvert tett köztulajdonná a napokban a Network ICE. A biztonsági szoftvereket fejlesztő cég úgy gondolta, jobb ha az internetszolgáltatók kezében van az irányítás, ha már egyszer kötelező a civil internet folyamatos megfigyelése.
Egy kaliforniai vállalat azon fáradozik, hogy ingyenes szoftverükkel minél hamarabb hidegre tegye az FBI e-mailfigyelő rendszerét. A NetworkICE szeptember elején hozta nyilvánosságra honlapján különösebb reklám nélkül Altivore nevű szoftverét, amely alternatívát nyújthat az adatfigyelére kötelezett internetszolgáltatóknak a hivatal Carnivore programjával szemben.

Az FBImár több mint másfél éve figyeli az amerikaiak teljes e-mailforgalmát
Az amerikai polgárjogi aktivisták igencsak felkapták a vizet, amikor a nyáron kiderült, hogy gondos szövetségi nyomozóirodájuk már több mint másfél éve figyeli az amerikaiak (és még ki tudja kik) teljes e-mailforgalmát. A kongresszus vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, ám az FBI és az igazságügyi minisztérium a jelek szerint sikeresen szabotálja el az érdemi információk feltárását.

Valószínűleg sosem derült volna ki, hogyan működik a rendszer, ha a NetworkICE egész véletlenül nem készít egy a Carnivore-ra kísértetiesen hasonlító szoftvert nyílt forráskóddal. "Itt nem a Carnivore működése számít, hanem az, hogy a civil szféra enged betekintést a kormánynak a személyes adatokba", közölte a cég honlapján.

Az Altivore program képes mindarra, amit a Carnivore esetében felvázolt a kormány, azaz egy hálózat teljes adatforgalmából képes kiszűrni a szöveges fájlokat és keresni is tud bennük. Az FBI csak címszavakban kifejtett specifikációi szerint készült szoftver használható gyanús internetezők e-mailjeinek figyelésére (csak a fejléc vagy teljes szöveg is kereshető), valamint figyelhető vele a gyanúsított teljes hálózati forgalma (web- vagy FTP-szerverekhez csatlakozás), a kimenő és bejövő adatforgalom lemásolható és kinyomozható vele a szolgáltatótól kapott dinamikus IP-cím is.

A NetworkICE Carnivore-klónja egyelőre csak forráskód formájában létezik, és a cég szerint akadnak még benne hibák is. A cég fejlesztési vezetője szerint a programozóközösség hamar helyre pofozza a szoftvert és kiegészíti újabb hasznos funkciókkal. A vállalat biztos benne, hogy az internetszolgáltatók szívesen használják majd ezt a programot. Komoly vonzerőt jelenthet majd kisebb szoláltatóknak például, ha bejelentik, ők nem használnak Carnivore-t.

Az FBI a cég bejelentése hallatán nem rémült meg különösebben. A nyomozati hivatal azt állítja, hogy már a kezdetektől javasolják az internetszolgáltatóknak, hogy megfelelő szoftverek birtokában végezzék ők a megfigyeléseket. A Carnivore rendszert pedig csak a szolgáltatók segítségére hozták létre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?