Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Szervereken is futhat a Doom3

2004.09.14. 10:18
A kaliforniai Transitive vállalat megvalósította a szoftveripar egyik legrégebbi álmát: majdnem-univerzális emulátort készített, amellyel az egyik platformra kifejlesztett programok sebességcsökkenés nélkül futtathatók más platformokon is. Magyarán a PC-re írt Doom3 simán lejátszható a legújabb iMac számítógépen és speciális szervereken is.
A szoftverek jelenleg adott processzortípusokhoz kötődnek, tehát a fejlesztőknek számos átiratot kell készíteniük, ha több platformon elérhetővé akarják tenni terméküket, és ez nemcsak a szoftvercégeknek okoz problémát, hanem a felhasználóknak is, akik hónapokat várhatnak a megfelelő változat megjelenésére. Erre nyújt megoldást a hétfőn bemutatott QuickTransit emulátor, amellyel a szoftverek módosítás nélkül futtathatóak számos hardveren, mondta el a Wirednek Bob Wiederhold, a Transitive vezérigazgatója.

Csendben működik

A vállalat szerint a QuickTransit legfőbb előnye, hogy a hardverigényes szoftverek működését sem lassítja le észrevehetően, amit a sajtótájékoztatón is bemutattak: a Quake III linuxos változatát gond nélkül futtatták Apple PowerBook laptopon, derült ki a Wired beszámolójából. Az emulátor támogatja a háromdimenziós grafikai gyorsítást, a processzor teljesítményének nyolcvan százalékát kihasználja, és roppant egyszerűen működik: automatikusan elindul, ha a felhasználó idegen programot próbál futtatni.

A QuickTransit a korábbi emulátorokkal ellentétben nem soronként fordítja le a kódokat, hanem blokkonként, és a leggyakrabban használt részleteket tárolja. Ennek köszönhető egyedülálló a teljesítménye, mondta el a Wirednek Frank Weidel, a Transitive vezető mérnöke.

Rendszergazdák játékszere

A QuickTransit első változata Itanium, Opteron, x86 és Power/PowerPC processzorokon működik, mert a Transitive a gyors bevételszerzés reményében először a szerverpiacot vette célba. Később persze foglalkoznak asztali számítógépekkel és fogyasztói elektronikai eszközökkel is, és azt állítják, hogy végül az összes operációs rendszert és processzort támogatják majd.

Wiedel szerint a QuickTransit számos esetben gyorsabban működik az új hardveren, mint az eredeti platformon, hiszen a mai gépek sokkal gyorsabbak, mint az évekkel vagy évtizedekkel ezelőtti modellek.  • Vennék
  • Hírek