Hella
10 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Prediktív szövegbevitel érintőképernyőn

2008.11.09. 08:59
Egy amerikai cég olyan prediktív szövegbeviteli technológiát fejlesztett ki érintőképernyős eszközökre, melynek segítségével elég, ha végighúzzuk az ujjunkat a betűk fölött, és a program kitalálja, mit akarunk írni.

A felhasználói irányítófelületek fejlesztői régóta próbálkoznak gesztusalapú megoldásokkal. Több böngészőhöz már készítettek olyan kiterjesztéseket, amikkel a bal vagy jobb egérgomb folyamatos nyomva tartása mellett különféle alakzatokat rajzolhatunk a kijelzőre, utasításokat adva ezzel az alkalmazásnak (aktuális ablak bezárása, új ablak nyitása, és így tovább). Az érintőképernyős iPhone-on is többféle gesztust használhatunk az alkalmazásokban, például ujjaink széttolásával kinagyíthatunk egy képet.

A Swype nevű amerikai cég gesztusalapú szövegbeviteli technikát fejlesztett ki érintőképernyős eszközökre. Általában ujjal vagy irányítóceruzával lehet szöveget gépelni egy virtuális billentyűzeten, és a betűk gombjai többnyire igen aprók. A Swype segítségével elég, ha csak nagyjából végighúzzuk a kezünket a kijelzőn úgy, hogy érintsük a szó egymás utáni betűit, és a program automatikusan felismeri az általunk gondolt kifejezést. A szoftver számára nem okoz gondot, ha három egymást követő betű egy vonalon van, de az sem baj, ha véletlenül kicsit továbbhúzzuk az ujjunkat a virtuális billentyűzeten, az ujjmozgásunk alakjáról könnyen felismeri a kívánt szót.

A Swype alkalmazás- és platformfüggetlen, így felgyorsíthatja a szövegbevitelt az okostelefonokon és az egyéb mobileszközökön. A program segítségével könnyen elsajátítható a 45 szó/perces gépelési sebesség, ami lényegesen több a virtuális billentyűzeteken elérhető 20-25-nél és megközelíti a billentyűzeten az átlag gépelni tudók felhasználó által elérhető 55 szó/perces sebességet.