Árpád
-2 °C
4 °C

Érzelemtérkép Londonról

2006.07.22. 19:30
A londoni Christian Nold egy nap úgy döntött meg szeretné ismerni kedvenc városát egy másik oldaláról is: Hogy érzik magukat a benne az emberek, mik azok a részei a városnak, ahol mindenki ideges, hol nyugodtak a többiek? Készített hát egy GPS-szel összekapcsolt bőrellenállás mérőt.

A bőrvezetést régóta használják a fiziológusok, mint az érzelmi, hangulati állapotra jellemző adatot. Kezdetben az un. hazugságvizsgálók révén terjedt el, de az adatai nem egyértelműen értelmezhetőek, ezért használata ezen a területen háttérbe szorult.

Mit mér a bőrvezetés?

A bőrvezetés, vagy régebbi nevén, bőrellenállás mérés legelterjedtebb formájában a mutató és a középső ujjra rögzített elektróddal történik és értékét a két elektród közti potenciálkülönbség változásból származtatják. Pszichológiai megfelelője az un. arousal, ami a vegetatív idegrendszer éberségét, készenléti állapotát mutatja. Az arousalnak van egy optimuma, ami alatt az egyén "túl relaxált", így nem képes megfelelő módon koncentrálni és végrehajtani a feladatát. Általában sajnos nem ez a probléma szokott fennállni, hanem az ellenkezője, amikor az illető izgalmi szintje túl magas, és ez zavarja őt a problémák megoldásában.

A bőrellenállás (galvanic skin response,GSR) szintje így jó indikátora a relaxáltság fokának, azonban azt, hogy a nem nyugodt, izgalmi állapotokban milyen érzelmek vannak jelen a személyben nem tudjuk: magas GSR-rel jár a kitörő boldogság és a zavart, idegesség állapota is.

Szoftverhasználhatóság és bőrvezetés

Az elmúlt években kezdték el ezt a fiziológiai indikátort használni a számítógépes rendszerek használhatóságának vizsgálatára, mivel a GSR rendkívül jól alkalmas arra, hogy a felhasználóban zajlódó érzelmi folyamatokat a kutatók rögzítsék, nyomonkövessék, majd összekapcsolják a szoftver használatának egyes szakaszaival. Ily módon jól meghatározható milyen műveletek okoztak kilengéseket a user érzelmi állapotában (általában negatív irányban, értsd: felbosszantották) és milyen funciókat kell újratervezni a kezelői felületen. Hasonló kutatások régóta folynak hazánkban is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékén Izsó Lajos Professzor vezetésével, aki a használhatóság (usability) fiziológiai szempontból való megközelítésének egyik úttörője. Több sikeres vizsgálatot végeztek már különböző szoftvereken, így multimédiás oktatóanyagokon, vagy az ArchiCad felhasználói felületén az általuk fejlesztett INTERFACE munkaállomás segítségével.

Bio-térképezés

A londoni Christian Nold a bőrvezetést Izsó Lajos kutatócsoportjához nagyon hasonló módon használta fel, csak éppen nem egy szoftver rendszer, hanem egy várost vizsgált a felhasználói élmény szempontjából. Készített egy olyan szerkezetet, melyben egy GSR mérőt összekapcsolt egy GPS készülékkel, így olyan adat-párokat kapott, melyek megmutatták, hogy a város, jelen esetben London, pontosabban Greenwich melyik részén mennyire voltak relaxáltak, illetve feszültek a kísérleti személyek. Az adatokat összesítette és a Google Map szoftverrel megjelenítette, így megkapta a város érzelmi térképét, vagy ahogy ő hívja Bio-térképét. A projekt inkább művészeti, mint tudományos, hiszen a közlekedési dugók előfordulási helyével erősen korrelál a Bio-térképen lévő kiugró hegycsúcsok pozíciója.


Az adatok összegzésén túl az egyes felhasználók visszanézve izgalmi állapotuk alakulását felcímkézhetik a térképet és megjelölhetik, hogy melyik ponton mi történt velük pontosan, mik azok a mikro-történések, melyek befolyásolták érzelmi állapotukat.

Mind a felhasználói élmény vizsgálatában, mind általában az informatikában, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az emberi érzelmekre. Egyrészt vizsgálják a felhasználó érzelmeit a szoftverrel való interakció közben, másrészt megpróbálnak előre meghatározott érzelmeket kiváltani a userből. A felhasználó ilyetén módon való manipulálása, vagy meggyőzése nem csak a gyártók önös érdeke, hanem nagyban hozzájárulhat a szoftver használatának „élmény” jellegéhez, élvezhetőbbé téve ezzel a számítógép előtt töltött „elfecsérelt éveinket”.


Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?