Szilárda
0 °C
6 °C

Európába tart a magyar szoftver

2005.04.07. 21:24
Elkészült a nyílt forráskódra épülő EuroOffice 2005 irodai programcsomag legújabb kiadása, amely hét nyelvet ismer, alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz, és szegedi szakemberek figyelnek a minőségére.

A MultiRáció bejelentette, hogy elkészült az EuroOffice 2005 irodai programcsomag, amely szerintük az Európai Unióban komoly vetélytársa lehet a Microsoft Office 2003-nak és más konkurens termékeknek. Az EuroOffice magyar fejlesztői a nyílt forráskódú, Linux, Windows és Solaris oprendszeren is futó OpenOffice.org programcsomagot ugyanis arra készítették fel, hogy az uniós lakosság nyolcvanöt százaléka szót értsen vele.

A továbbfejlesztett programcsomag angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, lengyelül és a magyarul beszél, és nemcsak a kezelőfelülete támogatja ezt a hét nyelvet, hanem a kézikönyv, a súgó, a telepítő, a sablongyűjtemény is. A MorphoLogic által kifejlesztett helyesírás-ellenőrző és elválasztó most még csak angol, német, lengyel és magyar nyelven használható, de ősszel a maradék három is felkerül a listára.

Átdolgozták

A magyar fejlesztőcég új funkciókkal is felruházta az irodai szoftvert, például kistérségi felbontású térképes diagramokat lehet készíteni, a dokumentumokba animációkat, videókat és hangfájlokat lehet beszúrni, és van benne képszerkesztő. A termékhez adnak egy Mandrake 7 alapú Linux oprendszert, integrált Mozilla böngészőt, levelezőt és hírolvasót, és PostgreSQL adatbázisszervert, amely igény esetén másra ésvagy jobbra is cserélhető.

Az EuroOffice 2005 létrejöttét az ELTE Informatikai Kooperációs Kutató Központja (IKKK) egy adaptív szoftverkörnyezet kifejlesztésével segítette, ami annyit jelent, hogy a program megpróbál alkalmazkodni a használójához, például kiemeli gyakrabban használt menüpontokat. A Szegedi Tudományegyetem Informatika Karának Szoftverfejlesztés Tanszéke is fontos szerepet vállalt az EuroOffice életében: szakembereik az OpenOffice.org forráskódjának a minőségbiztosítását végzik el. Munkájuk során megkeresik a hibás, rosszul megírt kódrészleteket, javítást javasolnak, amely az EuroOffice újabb verzióinak nagyobb stabilitását adhat.

A csütörtöki sajtótájékozatón a MultiRáció munkatársai elmondták, hogy az idén ősszel megjelenő új verzió már az OpenOffice.org 2.0 kódjaira épül (a mostani az 1.1.3-ra). Az új verzióban ötezer szavas hétnyelvű szótár is lesz. Az EuroOffice korábbi, csak magyar nyelvű változata a MagyarOffice.