Mátyás
-6 °C
1 °C

'Tessék feltörni a szavazógépeket!'

2004.08.03. 22:02
Az amerikai elektronikus választás (e-voting) egyik ismert ellenlábasa a novemberi választások gépein futó, szabadon hozzáférhető szoftver megtörésére biztatja a hackereket.
Az amerikai elektronikus szavazógépek egyik ismert ellenzője a Las Vegas-i Black Hat konferencián arra szólította fel a hackereket, hogy puhatolják ki a VoteHere szoftvergyártó interneten is közzétett alkalmazásának gyenge pontjait.

Rebecca Mercuri szerint igen sajnálatos, hogy a választási bizottságok utólag mindig a szavazások problémamentes lebonyolításról beszélnek, miközben az újságok tele vannak a meghibásodásokról szóló információkkal.

10 ropi a besurranásért

Az elektronikus választás harcos ellenzője szerint ez volna a megfelelő válasz a Carnegie-Mellon egyetemen dolgozó Michael Shamos felhívására. A kutató ugyanis 10 ezer dollárt (2 millió forintot) ajánlott fel minden hackernek, akinek sikerül leleplezés nélkül beférkőzni egy szavazógépbe.

Mercuri szerint ez lehetetlenség, mivel jogilag már az is büntetendőnek számít, ha valaki - akár választáson kívül - megvizsgálja a készülékeket. Shamos viszont azzal érvel, hogy a hangsúly a feltűnés nélküli feltörésen van.

Utólag ne vegyék észre

"Bárki bárhova be tud törni. Én is be tudok törni egy bankba. A kérdés csak az, észreveszik-e utána, hogy hiányzik a pénz" - idézte a Der Standard Shamos szavait. Az e-voting esetében pedig nem lehetséges a választást úgy manipulálni, hogy azt utólag ne vegyék észre, tartja a kutató.

A november 2-án megrendezett amerikai választásokon kereken 50 millió polgár elektronikus terminálokon adhatja le a szavazatát. Papír szavazólapot és lyukkártyát további 55 millióan használhatnak.

Szakosított játék

A szavazógép feltörésének lehetőségével foglalkozik a Black-Hat konferencián bemutatott egyik játék, illetve a hozzá tartozó könyv (The Mezonic Agenda: Hacking the Precidency.) A könyvet meg kell vásárolni, míg a játék ingyenes.

A könyvet jegyző Syngress Publishing kiadó részéről Andrew Williams kijelentette, hogy fel kívánják hívni a figyelmet az elektronikus szavazógépek biztonságára. Szerintük ugyanis minden rendszert fel lehet törni, és nincs oka senkinek azt gondolni, hogy az e-voting lesz a kivétel.