Paulina
20 °C
35 °C

Eredeti Windows kell a letöltéshez

2005.07.26. 10:57
Mindenkinek használnia kell keddtől a Microsoft eredetiségvizsgáló programját a kiegészítők letöltése előtt. A kalózmásolatot használók ezután csak a legfontosabb biztonsági frissítéseket szerezhetik meg, extrákat nem.

Második szakaszába lépett az "Eredeti Windows - Valódi Előny" nevű program, azaz július 26-tól a részvétel nem önkéntes, hanem kötelező. Ez annyit jelent, hogy bizonyos ingyenes szoftverfrissítések és kiegészítő programok letöltése előtt a Microsoft weboldala ellenőrzi a júzer számítógépén futó Windows licencét.

A módszer igen egyszerű: a letöltőközpont és a Windows Update felkéri a látogatót, hogy vegyen részt a programban, egy ActiveX vezérlő segítségével ellenőrzi a licencet, majd elhelyez egy speciális kulcsot a júzer számítógépén. A Microsoft szerint a kulcs segítségével nem tudják azonosítani a felhasználót, viszont így nem kell semmiféle jelszót vagy azonosító számsort bepötyögni a későbbi letöltések során.

Előny a felhasználónál

Biztonsági frissítéseket azok is kaphatnak, akik nem feleltek meg a Microsoft ellenőrzésén, és a Microsoft láthatóan nagyon igyekszik a felhasználók kedvében járni: akik nem tudtak arról, hogy a gépükön hamisítvány van, de szeretnének jogtiszta szoftvert használni, egy nyilatkozat kitöltése után 23 ezer forintért a Windows XP Home változatát, 34 ezer forintért pedig a Windows XP Professional változatát szerezhetik meg.

Ezen kívül a hitelesített felhasználók a Microsoft weboldaláról ingyen letölthetik a Virusbuster Professional vírusirtó és rendszervédő szoftver egy évig használható változatát, a Microsoft Antispyware kémprogramirtó bétáját, és mindenféle Excel-segédeszközt.