Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Ingyenes szoftverek a fecsegő XP ellen

2005.02.02. 12:00
Kapcsolódók (13)
A Windows-szoftverek néha felugró ablakokkal jelzik, hogy közölni szeretnének valamit a Microsofttal. A felhasználó ilyenkor csodálkozik, és azt mondja: nem. A hiba esetén a gépet még tovább lassító, a magára hagyott gép önkikapcsolását akadályozó ablakok kiirtására külön szoftverek léteznek.
A Microsoft által forgalmazott Windows XP operációs rendszerről közismert, hogy okkal és ok nélkül aktiválja a Phone-Home (hazatelefonálás) funkciót.

Az operációs rendszerhez kötődő alkalmazások, például a Windows Messenger, a Windows Media Player és az Internet Explorer visszajelzéseket küldenek a gyártónak arról, hogy éppen mi történik velük. Így leadják a drótot ha a felhasználó frissítést telepít, vagy ha működésük közben hiba lépett fel.

A vírusokról is leadja a drótot

Az ingyenesen használható (freeware) XPAntiSpy készítői azt ígérik, hogy a programmal egyszerűen megfékezhető az XP és a W2K túlzott beszélgető kedve. Az XPAntiSpy megakadályozza, hogy a Windows engedély nélkül adatokat küldjön a Microsoftnak.

Az XP szerzetesi hallgatását kiváltó eszköz legújabb, 3.93-as verziója már a Microsoft saját antivírus eszközét is szemmel tartja. A fejlesztők jónak látták elejét venni annak, hogy a megtalált vírusokról beszámolót kapjon a Microsoft.

A XPAntiSpy a leírások szerint a Windows-szoftverek és a Microsoft szerverei közötti kommunikációt gátolja. Ezen kívül olyan funkciókat kínál, amelyek agyoncsapják a kéretlen "lufi" súgóablakokat és korlátozzák az ActiveX illetve JavaScript önálló ténykedését.

Nincs itt több RPC

Hasonló célokat lát el a szintén ingyenes, ráadásul nyílt forráskódú Xpy is. A program fejlesztői a felhasználói magánszféra védelmén túl az XP további biztonsági réseit is le kívánják zárni.

Az alkalmazásban kis pipával kijelölhetők a korlátozott kommunikációjú alkalmazások. Ezen kívül létezik "mindegyik átállítása" funkció, de behívható akár az XPAntiSpy-t másoló beállítóablak is.

Az Xpy különlegessége, hogy lehetőséget ad a "távoli eljáráshívás" (Remote Procedure Call, RPC) és az "elosztott komponensobjektum-modell" (Distributed Component Object Model, DCOM) szolgáltatások kiiktatására.

Súlyos méretek

A jelenleg alpha verzióban létező, GNU GPL alatt szabadon tanulmányozható forráskódú Xpy további előnye, hogy a korlátozások a helyreállítás üzemmód segítségével kikapcsolhatók illetve felfüggeszthetők.

A programot a fejlesztők a leírások szerint Windows XP Professional Edition és Server 2003 alatt tesztelték, viszont ígéret van arra is, hogy működőképes lesz W2K alatt is. A teljes Xpy mérete kicsomagolva 58 kilobájt.