Emőke
-4 °C
9 °C

A beszélőhöz igazítja a fordítást az új tolmácsszoftver

2004.05.05. 16:00
A kaliforniai Polycom fejlesztőcég alkalmazásának legfontosabb eleme a tolmács, aki valós időben gépeli a konferencián elhangzottakat, és így a fordítás azonnal megjelenhet a képernyőn.
Az internetes video- audio- és adattovábbításra, illetve konferenciakapcsolások szervezésére szakosodott amerikai Polycom fejlesztőcég bejelentette a videokonferenciák valós idejű tolmácsolására és feliratozására képes rendszerét.

Az RTCC (Real-time Closed Captioning, valós idejű zárt feliratozás) nevet viselő alkalmazással az iPower videorendszerek közvetlenül képesek fogadni a szöveget, és azt P2P kapcsolások, illetve többhelyszínes videokonferenciák esetében valós időben jelenítik meg a képernyőn.

Egyszerűbb egybefonni

A feliratozó szolgáltatás a szöveget online vagy vonalas hálózaton juttatja el az iPower-hez, amelyen az RTCC alkalmazás fut. Itt kerül a képernyőre a felirat, majd a videojel továbbmegy a konferencia valamennyi helyszínére.

A szoftveres megoldás támogatja a CEA-608-B feliratozási normát. Ennek segítségével az ígéretek szerint rendkívül leegyszerűsödik a konferenciák résztvevőit segítő feliratozási és tolmácsolási munka.

Fülelhet a tolmács

Amikor az iPower rendszer alkalmazója megbízást ad a feliratozó szolgáltatásnak, a feliratozást gépelő tolmácshoz audiókapcsolaton keresztül jut el a beszélgetés. A tetszőleges nyelvű azonnali fordítás készítéséhez már nem kell különleges szoftver, ez a hagyományos eljárásokkal előállítható.

A Polycom szerint az ágazatban újszerűnek számító megoldásával a hallássérültek és a beszélt angolt rosszul értő személyek számára is biztosíthatják a teljes értékű részvételt a videokonferenciákon.

Könnyebb megértés

A valós idejű feliratozás gyorsítja az információk cseréjét, és javítja a megbeszélések hatékonyságát az eltérő nyelvet használó személyekből álló testületekben.

Az új feliratozó rendszer várhatóan a második negyedévben lesz világszerte hozzáférhető. A szoftver az angol mellett több nyugati nyelvet is támogat.