Küzdj meg a szovjet tankokkal! Használj Molotov-koktélt!

2006.07.15. 21:00
Nagy a készülődés a forradalom ötvenedik évfordulójára: miután George Bush megdicsérte a felkelőket, egy amerikai cég számítógépes játékban mutatja be, milyen volt szabadságharcosnak lenni 1956-ban. A Freedom Fighter alapján olyan volt, mint jetinek lenni, csak nem annyira izgalmas.

Great minds think alike. Az 1956-os forradalomról ugyanaz az eredeti ötlet jutott eszébe a Magyar Bálint-féle oktatási minisztériumnak, és egy az amerikás magyarokat tömörítő Magyar-Amerikai Koalícióhoz közeli georgiai cégnek: kéne csinálni egy játékot '56-ról. Így mostanra egyszerre két darab egymástól független, azonos nevű, '56-os tematikájú szabadságharcos-kezdeményezés igyekszik játékos, interaktív formában feldolgozni a feldolgozhatatlant, és az egyik jobb, mint a másik.

Az OM televízióban is hirdetett, januárban elindított játéka, a Freedom Fighter 1956 hagyományos tanulmányi verseny, amelynek egyik legszembeötlőbb eleme a logójában szereplő rasztahajú, tornacipős kabalafájter. Az amerikai eredetű Freedom Fighter 56 viszont tőről metszett, a digitália lehetőségeit messzemenően kihasználó program, amely "az interaktív képregényes formát ötvözi a meggyőzési, felkutatási, kiszabadítási és harci feladatokkal." Igazi csemege.

Az Oktatási Minisztérium maradékában nem tudnak a konkurens Freedom Fighterről; Julianna Gulden, a Gulden Communications vezetője elmondta, hogy a Lauer Learning nevű amerikai cég abszolút önerőből hozta össze a játékot, amelyben nincs állami pénz (se magyar, se amerikai), és hogy a szeptember közepére elkészülő Freedom Fighter 56-nak semmi köze a Freedom Fighter 1956-hoz.

Budapest utcáin át lehet vágni


Még több megdöbbentő képet!
"A demo a történelmi képregényből egy válogatást tartalmaz; néhány találkozásból ad egy kis ízelítőt, olyanból, amelyet majd a teljes verzió tartalmaz; lehetőséget kínál, aminek segítségével, amíg csata folyik a Kilián laktanyánál, Budapest utcáin át lehet vágni" - így az izgalmas leírás, ami jelzi, hogy bárhol is bekkelte ki az elmúlt ötven évet a fogalmazó, a magyar nyelvet máig ízesen, sőt ötletesen használja. Az akció előtti eseményekről buborékos képregényrészletek tudósítanak - Zórád Ernő rajzolt volna ilyeneket félrészegen, ha lett volna akkoriban Illustrator meg Photoshop, de szerencsére nem volt.

A főszereplők, András, Éva és Zsolt egyik pillanatról a másikra, a történelmi hűség jegyében csöppennek az események forgatagába: az intróban gyorsan előkerül az ÁVO, a cenzúra, a DISZ, a MEFESZ és szegény Mindszenty bíboros. András, Éva és Zsolt fiatalok, szeleburdiak, először csak kapkodják a fejüket, de aztán jól megtanulják a történelmi leckét.

A kalandok együgyűre rajzolt budapesti utcákon zajlanak, ahol kattintással kell terelni a három hőst, akiket nyomorult, körömollóval kivágott sprite jelképez. Hőseink különböző kalandokba bonyolódnak, először egy körömollóval kivágott javasasszonyba botlanak, utána ugyanolyan ávósba, szovjet tisztbe, majd tankba. Az ávósokat le kéne lőni, a tisztet meg kéne győzni, hogy engedjen el, a tankot meg Molotov-koktéllal kéne felrobbantani, de ezek a funkciók csak a teljes, őszre ígért verzióban lesznek elérhetők. Addig csak találgatni lehet, milyen eszközökkel győzhet meg három fiatal freedom fighter egy szovjet tisztet, és hogyan tud bármit, főleg egy Molotov-koktélt eldobni egy olyan karakter, amely még járni sem tud.

Poklok pokla


Még több megdöbbentő képet!
A demo meredek narratívája a Kilián laktanyánál érkezik csúcspontjára, ahol Éva valószínűleg lepihen, mert nem látjuk többé, András és Zsolt viszont nekiáll hordággyal szállítani a sebesülteket a Corvin mozitól a laktanyáig. Korhű öltözéküket, a farmert, a veszkócsizmát és a lobogó szárnyú kovbojkabátot szocialista micisapka és nemzetiszín karszalag teszi autentikussá. Négyszer kell fordulniuk, és ezalatt megjárják a poklok poklát. A gonosz szovjetek apró puskapukkantásokkal riogatják őket, a torkolattüzet elrajzolt sárga csillagok jelzik, a sebesülést meg piros pötty a hordágyon, de a rendíthetetlen freedom fighterek csak hordják a sebesültet, hordják, amíg el nem fogy a negyven életük, és akkor ki van írva, hogy "Életedet adtad a forradalomért".

Tanulságos történet: 1956 egy kicsit olyan volt, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, egy kicsit olyan, mint a Három testőr, de leginkább mégis olyan, mint a pingvines játék, amiben egy jetivel meg baseballütővel kellett minél nagyobbat ütni a madárba.

Csak abban volt valami izgalmas.

Freedom Fighter 56

Ez nem játék, de nem játéknak jó.

 

Hivatalos Honlap  • Tippek
  • Bankszámla