Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Küzdj meg a szovjet tankokkal! Használj Molotov-koktélt!

2006.07.15. 21:00
Nagy a készülődés a forradalom ötvenedik évfordulójára: miután George Bush megdicsérte a felkelőket, egy amerikai cég számítógépes játékban mutatja be, milyen volt szabadságharcosnak lenni 1956-ban. A Freedom Fighter alapján olyan volt, mint jetinek lenni, csak nem annyira izgalmas.

Great minds think alike. Az 1956-os forradalomról ugyanaz az eredeti ötlet jutott eszébe a Magyar Bálint-féle oktatási minisztériumnak, és egy az amerikás magyarokat tömörítő Magyar-Amerikai Koalícióhoz közeli georgiai cégnek: kéne csinálni egy játékot '56-ról. Így mostanra egyszerre két darab egymástól független, azonos nevű, '56-os tematikájú szabadságharcos-kezdeményezés igyekszik játékos, interaktív formában feldolgozni a feldolgozhatatlant, és az egyik jobb, mint a másik.

Az OM televízióban is hirdetett, januárban elindított játéka, a Freedom Fighter 1956 hagyományos tanulmányi verseny, amelynek egyik legszembeötlőbb eleme a logójában szereplő rasztahajú, tornacipős kabalafájter. Az amerikai eredetű Freedom Fighter 56 viszont tőről metszett, a digitália lehetőségeit messzemenően kihasználó program, amely "az interaktív képregényes formát ötvözi a meggyőzési, felkutatási, kiszabadítási és harci feladatokkal." Igazi csemege.

Az Oktatási Minisztérium maradékában nem tudnak a konkurens Freedom Fighterről; Julianna Gulden, a Gulden Communications vezetője elmondta, hogy a Lauer Learning nevű amerikai cég abszolút önerőből hozta össze a játékot, amelyben nincs állami pénz (se magyar, se amerikai), és hogy a szeptember közepére elkészülő Freedom Fighter 56-nak semmi köze a Freedom Fighter 1956-hoz.

Budapest utcáin át lehet vágni


Még több megdöbbentő képet!
"A demo a történelmi képregényből egy válogatást tartalmaz; néhány találkozásból ad egy kis ízelítőt, olyanból, amelyet majd a teljes verzió tartalmaz; lehetőséget kínál, aminek segítségével, amíg csata folyik a Kilián laktanyánál, Budapest utcáin át lehet vágni" - így az izgalmas leírás, ami jelzi, hogy bárhol is bekkelte ki az elmúlt ötven évet a fogalmazó, a magyar nyelvet máig ízesen, sőt ötletesen használja. Az akció előtti eseményekről buborékos képregényrészletek tudósítanak - Zórád Ernő rajzolt volna ilyeneket félrészegen, ha lett volna akkoriban Illustrator meg Photoshop, de szerencsére nem volt.

A főszereplők, András, Éva és Zsolt egyik pillanatról a másikra, a történelmi hűség jegyében csöppennek az események forgatagába: az intróban gyorsan előkerül az ÁVO, a cenzúra, a DISZ, a MEFESZ és szegény Mindszenty bíboros. András, Éva és Zsolt fiatalok, szeleburdiak, először csak kapkodják a fejüket, de aztán jól megtanulják a történelmi leckét.

A kalandok együgyűre rajzolt budapesti utcákon zajlanak, ahol kattintással kell terelni a három hőst, akiket nyomorult, körömollóval kivágott sprite jelképez. Hőseink különböző kalandokba bonyolódnak, először egy körömollóval kivágott javasasszonyba botlanak, utána ugyanolyan ávósba, szovjet tisztbe, majd tankba. Az ávósokat le kéne lőni, a tisztet meg kéne győzni, hogy engedjen el, a tankot meg Molotov-koktéllal kéne felrobbantani, de ezek a funkciók csak a teljes, őszre ígért verzióban lesznek elérhetők. Addig csak találgatni lehet, milyen eszközökkel győzhet meg három fiatal freedom fighter egy szovjet tisztet, és hogyan tud bármit, főleg egy Molotov-koktélt eldobni egy olyan karakter, amely még járni sem tud.

Poklok pokla


Még több megdöbbentő képet!
A demo meredek narratívája a Kilián laktanyánál érkezik csúcspontjára, ahol Éva valószínűleg lepihen, mert nem látjuk többé, András és Zsolt viszont nekiáll hordággyal szállítani a sebesülteket a Corvin mozitól a laktanyáig. Korhű öltözéküket, a farmert, a veszkócsizmát és a lobogó szárnyú kovbojkabátot szocialista micisapka és nemzetiszín karszalag teszi autentikussá. Négyszer kell fordulniuk, és ezalatt megjárják a poklok poklát. A gonosz szovjetek apró puskapukkantásokkal riogatják őket, a torkolattüzet elrajzolt sárga csillagok jelzik, a sebesülést meg piros pötty a hordágyon, de a rendíthetetlen freedom fighterek csak hordják a sebesültet, hordják, amíg el nem fogy a negyven életük, és akkor ki van írva, hogy "Életedet adtad a forradalomért".

Tanulságos történet: 1956 egy kicsit olyan volt, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, egy kicsit olyan, mint a Három testőr, de leginkább mégis olyan, mint a pingvines játék, amiben egy jetivel meg baseballütővel kellett minél nagyobbat ütni a madárba.

Csak abban volt valami izgalmas.

Freedom Fighter 56

Ez nem játék, de nem játéknak jó.

 

Hivatalos Honlap

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?