Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Böngészőháború 2.0

2006.10.11. 11:00
Megjelent a Mozilla Firefox böngésző 2.0-ás változatának majdnem kész - RC2-es - változata, és heteken belül megérkezik az Internet Explorer 7 is. Megnéztük a Firefox újdonságait.

Még mindig a böngésző az egyik legfontosabb szoftver, hiszen milliárdnyi ember használja nap mind nap, és még mindig ugyanaz a két cég háborúzik a júzerek kegyeiért: a Netscape hamvaiból föltámadt Mozilla és a szoftveróriás Microsoft. Új esemény a frontvonalon, hogy megjelent a Firefox 2.0 RC2 változata, azaz hamarosan elkészül a böngésző új verziója, és most már egészen biztos, hogy a rivális Internet Explorer 7-es verziója november elsején bekerül a Windows automatikusan letölthető frissítései közé.

Megnéztük, hogy mi újat nyújt a Firefox 2.0.

Foltból a kódba

A szinte mellőzhetetlen Internet Explorer mellett évek óta használom a Firefoxot is, ezért rögtön feltűntek a kezelőfelület apró változásai. Lekerekítették a böngészőlapok fülét, és már nemcsak a sáv végén van bezárógomb, hanem minden egyes fülön is, így azonban könnyű véletlenül becsukni a lapokat. Ha sok fül van nyitva, akkor szerencsére csak a megnyitott lap fülén van becsukógomb, egyébként meg akkor sincs gond, ha véletlenül mégis bezárunk egy lapot. A Ctrl-Shift-T billentyűkombinációval visszaállítható, és a bezárt lapok listája pedig az "Előzmények" menüben is megtalálható.

Bár a Firefox éppen az egyszerűsége és az egyéni igények szerinti bővíthetősége miatt lett népszerű, úgy tűnik a Mozilla nem tudott ellenállni a csábításnak, és néhány népszerűbb kiterjesztést belehegesztett az alapkódba. Ennek köszönhető a fent már említett lapvisszaállító funkció, amely a böngésző véletlen - vagy éppen rendszerhiba miatti - bezárásakor is működik. Ha úgy állítjuk be a Firefoxot, akkor újraindításakor magától visszatölti a bezárt ablakokat, lapokat, kitöltött űrlapokat, és a folyamatban lévő letöltéseket.

A kód mélyén is sok minden megváltozott. Programozóknak lehet érdekes, hogy már a Javascript 1.7-es verziója is támogatott, és legfeljebb egy tucatnyi geek jön lázba attól, hogy a Mozilla áttért a Nullsoft Scriptable Install System nevű telepítőre. Viszont mindenkinek fontos lehet a hamisítványgyanús (phishing) szájtokat kiszűrő modul, amely alapból be van kapcsolva. Ez automatikusan megvizsgálja, hogy a betöltött szájt neve stimmel-e, illetve hogy a szájt rajta van-e az ismert kamuoldalakat nyilvántartó listán.

Etess meg

Természetesen rss-olvasó is van a Firefoxban, és annak sem kell aggódnia, akinek ez a rövidítés semmit sem jelent. Nyugodtan felejtsék el. A Mozilla ugyanis kitalálta az "élő könyvjelző " kifejezést, ami tökéletesen leírja a technológia működését. A lényeg ugyanis annyi, hogy ha egy weboldal betöltésekor a címsorban megjelenik egy kicsiny narancssárga ikon, akkor a szájtot élő könyvjelzőként is el lehet menteni. Az élő könyvjelzőre kattintva nem egyszerűen a szájt töltődik be, hanem az aktuális hírek listája. (Próbálják ki az Indexszel!)

Ez a funkció kisebb gondot jelenthet azoknak a portáloknak, amelyek a címlapjukon is el akarnak adni hirdetéseket, ugyanakkor előny a felhasználónak, aki azonnal átlátja a hírkínálatot.


Kattintson a képre, érdemes!

Ajánlott letöltés

Bár a most kiadott Firefox RC2 nem teljesen végleges változat, a mostani verzióban valószínűleg már csak apróbb korrigálások lesznek, tehát érdemes letölteni és kipróbálni. Egyedüli hátránya, ami a korábbi verzióváltásoknál is rendszeresen megtörtént, hogy számos kiterjesztés nem kompatibilis vele.