Géza
-11 °C
-4 °C

Tovább növeli részesedését a Firefox

2005.03.22. 10:30
Az ingyenes Firetune automatikusan képes növelni az alternatív böngésző sebességét. Franciaországban 12,2 százalékos, Németországban már 21,4 százalékos a Firefox-penetráció.
Bár a felhasználók többsége továbbra is a Microsoft kínálta Internet Explorerrer (IE) barangol a világhálón, a nyílt forráskódú Firefox megjelenése óta példátlanul gyorsan tudta erősíteni piaci részesedését.

Ezt nem utolsósorban több ezer lelkes fejlesztő számtalan bővítése és kiegészítése okozza. A böngészőt a segédprogramok révén bárki a szükséges feladathoz szabhatja.

Helyzettől függő beállítás

A Firefox sebessége a HTTP Pipelining funkció megfelelő kihasználásával hangolható. Akinek ez túl bonyolult, a Firetune program segítségére hagyatkozhat. A program képes a Firefox teljesítményét többféle szempont szerint optimalizálni. A szoftver a beállításokat a számítógép és az internetes kapcsolat sebességét vizsgálva végzi el.

Szépen felöltözhet

Az alap Firefox a zavartalan böngészésre koncentrál, a kiegészítésekkel viszont jelentősen növelhető a funkciók száma. Beköthető például a BugMeNot.com, az ingyenes regisztrációt követelő oldalak jelszavainak nem hivatalos adatbázisa, illetve az ezt használó kiegészítés.

A WebDeveloper kiegészítés a weboldalak fejlesztését segíti, valós időben lehet próbálgatni a oldalon futó szkriptek megváltoztatásának hatását, és például a linkek működését.

Bármikor átnevezi magát

A tabbed browsing alapfelszerelés a Firefoxban, túl sok ablak esetén viszont szükség lehet a miniT rendezési képességeire. A fejlesztést koordináló Mozilla szerint a legkeresettebb kiegészítő mégis az AdBlock, amely a reklámablakok kikapcsolásában jeleskedik.

Ha egy weboldal fejlesztői fejükbe veszik, hogy csak az Explorer-felhasználókat engedik be, a Firefox felhasználók előveszik a User Agent Switcher kiegészítést. Ezzel az alternatív böngésző módosított névjeggyel mutatkozik be, persze csakis a bejutás érdekében.

A Googlepreview kiterjesztés a sokat keresőket a találatok kicsinyített képével lepi meg, vagyis a találati besorolásban csaló oldalak és a nem működő címek azonnal kiszűrhetők. A BBCode a fórumokban használt gyakoribb formátumokkal segít, a TinyURL Creator pedig a hosszú linkeket változtatja emailben el nem törővé.

Havonta erősít

A Net Applications kutatócég szerint a Firefox piaci részesedése februárban elérte a 6,17 százalékot, szemben a januárban regisztrált 5,59 százalékkal.

A Net Applications közleménye szerint a Firefox az egyetlen böngésző, amely havonta képes növelni a részesedését, és ennek során egyértelműen az IE-t ől vesz el felhasználókat.

Otthon próbálgatják

Európa több országában a Firefox ennél nagyobb arányban van jelen a számítógépeken. A francia Xiti Monitor piackutató cég számai szerint Németországban 21,4 százalékos a Firefox-penetráció.

Franciaországban ugyanez a szám 12,2 százalék, Nagy-Britanniában pedig 10,9 százalék. A spanyol felhasználók 9 százaléka, az olaszok 8,6 százaléka az alternatív böngészőben bízik.

A kutatók megjegyzik, hogy ezeket az adatokat az egyik hétvége során rögzítették, vagyis míg a felhasználók az otthoni gépükön nem bánják az alternatív böngészőt használni, a cégek ennél sokkal konzervatívabbak.