Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Európában hódít a Firefox, Amerikában visszaesik

2008.04.28. 13:10
A francia Xiti internetes elemzőcég tanulmánya szerint folytatódik a Firefox diadalmenete Európában, Amerikában viszont megtorpant az Explorer első számú vetélytársa.

Európában a Firefox piaci részesedése közel 29 százalékra nőtt, az Exploreré pedig 65 százalékra csökkent (fél éve 27 és 67,5 volt a két szám). A két nagyot messze lemaradva az Opera és a Safari követi: előbbi 3,3, utóbbi 2,3 százalékon áll.

Az európai országok között Finnországban a legerősebb a Firefox, közel 46 százalékos a részesedése, aztán Lengyelország, és Szlovénia jön, de a magyarok is szeretik a nyílt forráskódú böngészőt; az ötödik helyen állunk 41,4 százalékos aránnyal. A lista végén Ukrajna és Hollandia szerénykedik, 15 százalékot alig meghaladó adatokkal.

Érdekes, hogy az adatok mást mutatnak hétköznap és hétvégi napokon: hétvégén 30 százalék fölé kúszik az átlagos európai Firefox-használói aránya, ami azt mutatja, hogy az Explorer a munkahelyi gépeken, a Firefox pedig az otthoniakon elterjedtebb.

A Firefox elterjedtsége Európában (forrás: Xiti)

Bár Európa dinamikusan jön fel, mégsem nálunk a legnépszerűbb a Firefox a kontinensek közül, hanem Óceániában: az ausztrál és új-zélandi adatokat összegző átlag 31,2 százalékos részesedést mutat. A legalacsonyabb adatot Ázsia produkálta, alig 17 százalékkal - itt a kínai fejlesztésű, Explorerre épülő Maxthon böngésző borítja fel a versengést. Meglepő módon Amerika az egyetlen földrész, ahol csökkent az elmúlt fél évben a Firefox támogatottsága, igaz, alig érezhetően, két tized százalékkal (ezt a szakértők a pécés Safari megjelenésének tudják be).