Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Terjed a veszteségmentes zenetömörítő

2004.06.29. 11:16
Bár a formátum egyáltalán nem új, a fájlcserélő hálózatokon és weboldalakon mostanában kezdenek szaporodni a .fla vagy .flac kiterjesztésű audiófájlok. A flac-tömörítés - például az mp3-mal ellentétben - veszteségmentesen csökkenti a zenei fájlok méretét. Különös módon még a letöltögetők ősi ellensége, a Metallica is hozzáférhetővé tette ebben a formátumban koncertfelvételeit, pedig a flac-ban semmiféle másolásvédelem nincsen.
A flac (free lossless audio codec, azaz szabad, veszteségmentes audiókodek) formátum 2000 decembere óta létezik, tervezésénél a veszteségmentesség volt az elsődleges szempont, csak kevésbé a méret. A flac ezért csak körülbelül felére tudja tömöríteni a zenét, szemben a veszteséges eljárások, például az mp3 egy a tízhez arányával. Mostani egyre nagyobb népszerűsége így valószínűleg a szélessáv terjedésének köszönhető, vagyis annak, hogy a jó minőség kedvéért egyre többen hajlandók nagyobb fájlokat is letölteni.

Zippeli a zenét

A flac leegyszerűsítve úgy működik, mint a zip, azaz kitömörítéskor - vagyis zenék esetében lejátszáskor - a teljes eredeti adatmennyiség visszanyerhető, azaz a zene minősége nem romlik. A veszteséges eljárásoknál, mint például az mp3-nál vagy az ogg vorbisnál ez nincs így: a tömörítés során az algoritmus helymegtakarítás céljából adatokat hagy el, lehetőség szerint úgy, hogy a végeredményként kapott zenét az emberi fül az eredetivel szinte azonosként fogja fel. Az elhagyott adatok természetesen később nem visszanyerhetők.

Kifinomultabb hallású zenehallgatók azonban könnyen meg tudják állapítani, hogy valami mp3-ban szól-e, és kis gyakorlással bárki képes felismerni még a különböző adatsűrűségű mp3-ak közötti különbséget is. Az mp3 ráadásul nem ingyenes: a licencet a Thomson birtokolja, és ezért minden mp3-kezelő szoftver és hardver, valamint az mp3-fájlok terjesztése után is jogdíjat kell fizetni, 2002 óta még ingyenes szoftverek esetén is. Emiatt egyre inkább terjednek a szabad formátumok, mint az mp3-hoz hasonló (sőt sokak szerint jobb) minőséget biztosító ogg vorbis vagy a flac.

Gyűlnek a támogatók

A flac-ba a készítők szándékoltan nem építették be a másolásvédelem lehetőségét, ami szerintük egyébként nem más, mint a bitek pocsékolása. A kodek Linuxra, Mac OS X-re, Windowsra, Amigára, Solarisra és IRIX-re hozzáférhető. Windows alatt például a Winamp zenelejátszóval működik együtt, és a népszerű Nero cd-író programhoz is létezik flac-plugin. Ezek mellett több kevésbé ismert lejátszó- és cd-író program is kezeli a formátumot.

Mostanra már több otthoni, autós és hordozható zenelejátszó is tud mit kezdeni a flac-kal, például a PhatNoise, a Roku Soundbridge vagy a Turtle Beach AudioTron otthoni hifik, a Kenwood Music Keg és a PhatBox autós, és a Rio Karma hordozható lejátszó.

A formátumot az előadók közül is egyre többen támogatják, legújabban a Metallica és a Primus tette koncertfelvételeit letölthetővé flac-ban.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft