Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kinek kell Photoshop?

2008.03.22. 16:00
Az igazi webkettes felhasználó a lehető legkevesebb programot tartja a saját gépén feltelepítve, ehelyett minden feladatra - lehetőleg ingyenes - online alternatívákat keres. Így tettünk mi is, és nyakunkba vettük az internetet online képmanipuláló alkalmazások után, amikkel leválthatjuk a jó öreg Photoshopot.

Az elvárásaink nem voltak túl magasak; elvégre egy ingyenes webes alkalmazástól ne várjuk azt, hogy lenyomja a bőven százezer forint feletti árú profi célszoftvert. Annyit vártunk el a jelöltektől, hogy tudjanak többet, mint a Windows beépített Paint rajzolóprogramja, és legyenek ingyenesek legalább azokban az alapfunkciókban, amit a legsűrűbben elővesz egy mezei felhasználó: átméretezés, vágás, sötétítés-világosítás és hasonlók. A mezőnyből végül négy versenyzőt emeltünk ki. Mind flashes technológián alapul, böngészőben fut, nem kell telepítéssel és hasonlókkal vacakolni, csak beírjuk a címet, és hajrá.

Splashup

Régebben Fauxto néven volt ismert, és ez lesz majd az alapja az Adobe hivatalos webes Photoshopjának - nem meglepő tehát, hogy mennyire hasonlít a nagy öregre, minden menüpont, ablak, ikon úgy néz ki és ott van, ahogy megszokhattuk. A meghökkentő az, hogy a Splashup a 90 százalékát simán tudja annak, amit egy középhaladó júzer kihasznál a Photoshopból. Vannak szűrők, kezeli a képrétegeket, lehet az effekteknek aktív területet kijelölni a képen, lehet egyszerre több képet megnyitni, és azokat összekombinálni, meg úgy általában mindent, ami az embernek csak eszébe juthat. Nekem egyetlen dolog hiányzott belőle, a retusáláshoz használatos másoló stempli, és kicsit zavaró az is, hogy minden funkciót a menükben kotorászva lehet csak előhozni (nincsenek gyorsbillentyűk, nincs drag and drop, ami meglepően sokat lassít a munkán), de másba nem tudok belekötni.

Facebookot, Flickrt, Picasát támogat, plusz meg tud nyitni képeket a saját gépünkről, tetszőleges webcímről, és direktben a webkameránkról is. Bár a Photoshop profi funkcióit sosem fogja utolérni, a lehetőségei messze túlmutatnak az átlagjúzeren; ha tényleg ebből épít majd ingyenes online képmanipuláló rendszert az Adobe, az alighanem a műkedvelők minden vágyát kielégíti majd.

Picnik

Látványos, mégis átlátható kezelőfelület, néhány idegesítő reklám és letiltott funkció, amiktől az évi 25 dollárért kínált prémium változat szabadít meg - ezek az első benyomások a Picnikről. A második az, hogy egy rakás fotómegosztóval együttműködik (Flick, Facebook, Picasa, Photobucket, Webshots), az ide feltöltött képeinkkel bűvészkedhetünk.

Az alapfunkciók (forgatás, méretezés, vágás, világosítás, piros szem eltüntetése) mellett szinte ijesztően sok effektet kapunk már az ingyenes verzióban is, amik egyszerűen ingerlik az embert arra, hogy tetszőleges képre hármat-négyet véletlenszerűen rádobva "művészi" kompozíciókat hozzon létre. Vannak aztán képkeretek, lehet feliratozni, és van vagy száz előre megrajzolt kis ábra (gondolatbuborékok, képregényes csillagok, szmájlik, virágok stb.), amivel feldobhatjuk a képet. A Picnik érezhetően többre utazik, mint hogy a júzer megvágjon egy képet és esetleg kicsit birizgálja a színeit, mielőtt felteszi a blogjára vagy egy képmegosztóba, és tökéletesen alkalmas is arra, hogy például összerakjunk öt perc alatt egy látványos meghívót egy buliba.

Picture 2 Life

Erősen fapados versenyző, de nem is áll mögötte nagyobb cég, mint a Splashupnál, vagy a fizetős verzióból csordogáló dollárok. Csak az általunk feltöltött képekből dolgozik, kényelmetlen a kezelése, lassú, és az egész oldal lehangoló módon XX. századi hangulatot áraszt - ellenben tud pár olyan kunsztot, amit a csillogó-villogó konkurensek közül egy se. Lehet például animált gifet készíteni vele, generálhatunk és későbbi használatra elmenthetünk saját effekteket, és remek a Oneclick nevű funkció is, ami tulajdonképpen egy makró gyakran használt funkciókból összefűzve. Például méretre vágás, aztán színkorrekció, aztán egy keret az egész köré - és ilyenből van vagy ötszáz féle előre elkészítve.

Bár egy merő kínszenvedés használni, jó pár ötletet ellophatnának belőle a többiek.

Snipshot

Itt is két verzió van, az ingyenes alap, és a Pro, havi kilenc dollárért. A saját gépünkről, vagy megadott webcímről tud képeket megnyitni, és alapjáraton az átméretezés-vágás-forgatás-színezés szinten manipulálni rajtuk. Minden, ami ezen túlmutatna, szinte az összes effekt és bonyolultabb funkció csak a pénzes verzióban elérhető. Azt nem is próbáltuk ki, így csak remélni tudjuk, hogy nem olyan gyötrelmesen lassú, mint az ingyenes alapváltozat. A Picture2Life-hoz hasonlóan itt sem kapja el az embert a jellegzetes fotosopláz, és ahelyett hogy hosszú percekig szórakoztatnánk magunkat az effektek próbálgatásával, riadtan menekülünk vissza a Paint ölelő karjaiba.

Váltsunk?

Vajon valóban le fogjuk cserélni valaha a jó öreg Photoshopot? (Vagy Paint Shop Prót, Gimpet, hogy ne csak a százezer forintos kategóriában induló királyt emlegessük, bármennyire is beleette már magát a köznyelvbe a "fotosoppolni" kifejezés.) A kipróbált oldalak közül a Splashup és a Picnik már közel van ahhoz, hogy komolyan megfontolja az ember a váltást, és csak pár apró kényelmetlenség emlékeztet arra, hogy webes alkalmazással van dolgunk. A következő generációnál ez a kis különbség is eltűnik majd, és a napi kisebb-nagyobb teendőkre, mint mondjuk egy blogra kerülő képanyag feldolgozása és előkészítése, tökéletesen jók lesznek. A Photoshop meg megmarad azoknak, akiknek készült: a profi grafikusoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!