Ágnes
2 °C
11 °C

Megelevenednek a fényképek

2007.03.31. 18:16
Egy svájci és egy német kutató programjával kétdimenziós képekből háromdimenziós animációkat készíthetünk. Akár egyetlen fényképből is létrehozhatunk egy térbeli modellt az alkalmazás segítségével, amit aztán kedvünk szerint változtathatunk mosolygóvá, szomorúvá vagy éppen dühössé.
A Bázeli Egyetem és a német Max Planck Informatikai Kutatóintézet olyan szoftvert hozott létre, melynek segítségével bármely arcképből mozgó animációt készíthetünk. Az ily módon nyert háromdimenziós arcok mimikája élethűen tükrözi a megelevenített személy érzelmeit és beszéd közben annak megfelelően változik.

A Volker Blanz és Thomas Vetter által vezetett projektben a kutatók egy általános háromdimenziós arcmodellt hoztak létre több mint 200 különböző arcberendezésű ember modellje alapján. Miután a program beolvasta az általunk kiválasztott portrét, a szoftver ezt a modellt módosítja úgy, hogy a megfelelő perspektívából ugyanúgy nézzen ki, mint a képünkön szereplő személy.

Azt követően, hogy a modell hasonítása - morpholása megtörtént, és a felületére ráhúzták a fotón szereplő személy arcát, tetszőlegesen manipulálhatóvá válik. Száj, orr és arcmozgása révén élethűen felolvastathatunk vele egy szöveget. Mimikájának egyéb jellemzőit változtatva különböző érzéseket is megjeleníthetünk az arcán.


A kutatók TomHanks és Audrey Hepburn egy-egy portréján demonstrálták a rendszer működését. De a Mona Lisán, illetve Vermeer gyöngy fülbevalós lányán is tökéletesen működött a program. A szoftver lehetséges alkalmazási köre szinte korlátlan, de feltehetően a filmipar fog először lecsapni a kínált lehetőségekre. Talán pár év múlva már nem tudjuk majd eldönteni mely színészek animáltak és melyek valóságosak a mozikban...