Klaudia
-4 °C
2 °C

Weben spórolnak a mobilfüggők

2001.06.27. 16:37
Súlyosabb mobilfüggőségben szenvedők komoly összegeket takaríthatnak meg az ingyenes SMS-küldő szolgáltatások használatával. Cikkünk a legnépszerűbb ilyen oldalakat mutatja be, a magyar 777SMS és IngyenSMS mellett a dél-afrikai MTNSMS-t teszteltük, továbbá az SMS-küldésre is alkalmas ICQ üzenőszoftvert. Az összehasonlításból a két - azonos technológiát használó - külföldi szolgáltatás került ki győztesen.
Az ingyenes szolgáltatásnak jelenleg több mint hatmillió felhasználója van
A világ egyik legnépszerűbb ingyen SMS-küldő oldala a dél-afrikai MTN mobilcég érdekeltéségébe tartozó MTNSMS. A két éve indított szolgáltatást nem reklámozták, a felhasználók egymás közt terjesztették az oldal hírét, amely három hónap alatt Afrika leglátogatottabb weboldalává vált. A regisztrációhoz kötött, ingyenes szolgáltatásnak jelenleg több mint hatmillió felhasználója van, akik az elmúlt 24 órában több mint 1,2 millió üzenetet küldtek a világ 734 mobilhálózatára.

Airborne-technológia az ICQ-ban is

Az MTNSMS nem közöl hirdetéseket, mivel a szolgáltatást létrehozó Airborne célja a közösségépítés volt, a bevételi források megkeresése csak ezután következik - mondta el a cég vezetője, Sam Michel a dél-afrikai ITWebnek. Egy ilyen méretű felhasználói bázisra már lehet üzletet építeni, egyelőre azonban úgy tűnik, a cég célja a weboldallal a technológia demonstrálása volt. A demonstráció sikeresnek bizonyult: idén februárban a cég megállapodást kötött az America Online-nal, hogy beépítik a cég tulajdonában levő ICQ azonnali üzenőprogramba az Airborne SMS-küldő technológiáját. A százmillió regisztrált felhasználóval büszkélkedő ICQ-ból így küldeni és fogadni is lehet SMS-eket.

Az Airborne bizonyult a legjobbnak

A tesztelés során az Airborne technológiáját használó két SMS-küldő rendszert találtuk legjobbnak, az MTNSMS weboldalt és az ICQ-ba épített SMS-funkciót. Mindkét szolgáltatás visszajelez, ha megérkezett a kiküldött üzenet, ami rendszerint másodperceken belül megtörténik. A címzett mindkét szolgáltatás esetén mobiltelefonjáról válaszolhat az SMS-re, az egyik esetben a webes postafiókba, a másikban az ICQ programba érkezik az üzenet.

Ki mit tud?
  hálózaton belül belföldre Külföldre
Westel 37,50 Ft 37,50 Ft 37,50 Ft
Pannon GSM 31,25 Ft 37,50 Ft 43,75 Ft
Vodafone 31,25 Ft 31,25 Ft 31,25 Ft

Az MTNSMS oldalról 147 karakteres üzenetet küldhetünk, vagy kicsivel rövidebbet, ha megadjuk azonosítónkat is az SMS-ben. Az ICQ-ban a maximális 160 karakteres üzenethosszt kihasználhatjuk, ha kitöröljük az automatikus válaszcímet. Célszerű azonban valahogyan aláírni az üzenetet, máskülönben a címzettnek fogalma sem lesz arról, ki írt. Mindkét szolgáltatás meglehetősen megbízható, jobbára csak akkor vesznek el üzenetek, ha a címzett napokra kikapcsolja a telefonját, és az SMS lejár, mielőtt odaérne. Az ICQ idegesítő hibája azonban, hogy néha egy üzenetet többször, akár 15-ször is kiküld, lebombázva a szerencsétlen címzett telefonját.

A hazaiak csak másodikak

A két hazai ingyen SMS-szolgáltatás szintén elég megbízható, két hiányosságuk miatt azonban a külföldiek mögé szorultak a rangsorban. Míg ugyanis az ICQ-ból és az MTNSMS-ről küldött üzenetekre egyszerűen lehet válaszolni, a két magyar oldalnál pontosan meg kell címezni a választ. A gyakran túlterhelt IngyenSMS ráadásul sokszor csak órák múltán kézbesíti az üzenetet.

A Pannon GSM és a Vodafone nem üzemeltet ingyen SMS-küldő oldalt. A Pannon weboldaláról azoknak a Pannon-felhasználóknak lehet SMS-t küldeni, akik előfizettek a cég Mobil Posta nevű szolgáltatására. A szolgáltatás a maximum 640 karakter hosszú e-maileket küldi ki SMS-ben a címzett telefonjára. A webes megoldás ezért némileg redundáns: e-mailt egyszerűbb küldeni, mint behívni egy weboldalt és kitölteni az adatokat.

Regisztrációt kér a 777SMS

A 777SMS szolgáltatást nemrég alakította át üzemeltetője, a Westel. Míg korábban csak küldeni lehetett üzenetet az oldalról, most már válaszolni is tudnak a címzettek. A postafiókok kialakításához persze regisztrációra van szükség, a korábban szabadon használható oldal így újabban jelszót kér belépéskor. A regisztráció ingyenes, a felhasználók pedig megválaszthatják, megjelenjen-e azonosítójuk a kimenő, maximum 147 karakteres üzenetben.

Pontosan kell címezni a válaszokat

Az MTNSMS-től és az ICQ-tól eltérően a mobilosok nem tudnak egyszerűen "Válasz" gombot nyomva válaszolni a 777SMS-ről küldött levelekre, mivel a pontos címzéshez a címzett azonosítóját is meg kell adni az üzenetben. Az Airborne technológiája ezzel szemben egyedi, hosszú azonosítót rendel minden felhasználóhoz, amely a telefonszám helyén jelenik meg a mobil képernyőjén. Erre válaszolva nem szükséges további címzés. Az IngyenSMS-ről küldött levelekre akkor lehet válaszolni, ha a küldő bekattintja a "Válasz" gombot. Ekkor a 20 karakteres reklámmal megtoldott 140 karakteres üzenet hossza 90 karakterre csökken.

SMS-tiltás a paranoidoknak

Az IngyenSMS oldal hasznos szolgáltatása az SMS-tiltás. Az ingyenes oldalakat ugyanis névtelen zaklatásra is fel lehet használni, ha tudjuk a célszemély mobilszámát. A korlátozás nélkül küldhető rettentő üzenetmennyiség teljesen eldugíthatja a címzett telefonját, az állandó pittyegés pedig őrjítő. Erre kínál megoldást az SMS-tiltást, ahol saját számukat adhatják meg azok a mobilosok, akik nem kívánnak erről a weboldalról SMS-t kapni. Ez a szolgáltatás a Quios.com-on is elérhető volt a legutóbbi időkig, a legjobb SMS-küldő weboldalak közé tartozó Quios azonban szeptemberben bezár.

Ki mit tud?
  777SMS IngyenSMS MTNSMS ICQ
Hány karakter? (azonosítóval) 147 (140) 140 (90) + reklám 147 (140) 160 (100)
Mennyi idő alatt ér oda? azonnal terheléstől függ azonnal azonnal
Mennyire megbízható?
Visszajelzés megérkezésről? van van (pontatlan) van van
Lehet rá válaszolni? igen igen igen igen
Regisztráció szükséges? igen igen igen igen
SMS-tiltás van? nincs van nincs nincs