Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

A Firefoxba is kerül pornómód

2008.09.16. 07:33
Az októberben érkező bétában is benne lesz már a pornómód, így a Firefox-felhasználók is titokban tudják tartani, hogy merre jártak a böngészővel.

Miután kiderült, hogy az Internet Explorer 8 és a Google Chrome is támogatja a pornómódként is emlegetett privát böngészés funkciót, a Mozilla sem hagyhatja azt ki saját szoftveréből: a Firefox 3.1 várhatóan októberben megjelenő béta-verziójába a tervek szerint már bele is kerül, írta meg az ITcafé.. Ha ebben a módban használják, a böngésző többnyire egyáltalán nem tárolja el a felhasználó által látogatott oldalak nyomait, többek között a webcímeket, a cookie-kat, és általában minden bizonyítékot töröl a böngészés befejezésekor.

A Firefoxban a lehetőség „Private Browsing” néven jelenik meg, és – amint a program fejlesztéséért felelős vezető, Mike Connor írja – arra szolgál, hogy „a felhasználó ne hagyjon nyomokat, amikor privát dolgokat csinál”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a böngésző a privát módban beérkező cookie-kat eldobja, a látogatott oldalakat nem menti el a böngészési előzményekbe, nem ajánlja fel a jelszavak automatikus beírását vagy mentését, továbbá törli a letöltéseket a letöltéskezelő listájáról.

A privát böngészést egyébként már a Firefox 3.0-ba is szerették volna beépíteni, de a fejlesztés során folyamatosan módosított prioritási listáról végül ez is lekerült, így kimaradt a júniusban megjelent verzióból. Most – és ebből a fejlesztők sem csinálnak titkot – elsősorban a Google Chrome kiadása miatt vált ismét fontossá a szolgáltatás. A terv az, hogy a private browsing a Firefox 3.1-nek már a hónap végén bemutatni tervezett első bétájába belekerül.

Az, aki addig nem tud várni a funkcióra, letöltheti a már régóta elérhető Stealther kiegészítőt, amely alapvetően ugyanezt nyújtja.