Tanuljon meg tankot vezetni!

2006.10.25. 10:30
Ön forradalmár. Éppen ezért szeretne egy tankot. Ugyanakkor a 105-ös Skodánál bonyolultabb járművet még sosem vezetett. Segítünk. Összegyűjtöttük hat tankos játékot, ezekből megtanulhatja, mihez kezdjen, ha hírtelen egy T-34-es harckocsi botkormánya mögött találja magát.

Cat Death Auto

Aki életében még csak Skodát vezetett, annak nem tanácsos egyből harckocsira ugrania. Sokkal jobb ötlet Skodának álcázott tankkal próbálkoznia, mert ha helyén van a bajuszkapcsoló, meg a téglalapalakú kilométeróra, akkor ugyan kit zavar, hogy egy ágyúcső nő ki a szélvédőből? Na, hát a Cat Death Auto pont ilyen. A játékban nyilvánvalóan egy tankot irányítunk, hiszen a jármű képes megfordulni a saját tengelye körül. Nem is megfordul, brake-el. A cél a macskák kiirtása, de hát pontosan tudjuk, hogy a macskák a forradalom szőrmókba bújt ellenségei. Szerencsére a tank térugrásra is képes, így ha kicsúszunk a baloldalon, beesünk a jobbon, akárcsak egyes politikusok. Minél több macskát gyúrunk el, annál jobb nekünk, de ha sokszor ütközünk tereptárgyakkal, felrobban a tank. Érdemesebb leparkolni egy forgalmasabb kereszteződésben, mert a macskák maguktól is a kerekek alá másznak. A csúcspont a zenei aláfestés, amit minden bizonnyal a Four Fathersnek köszönhetünk.
 

Itt játszható

Tanks

Akik már megtanulták irányítani a tankot, mehetnek harcolni. A legismertebb játék ugye az, amelyikben a kétdimenziós tér (persze valójában nem is kétdimenziós, hiszen az elektromos kisülésnek is van mélysége) két szélén állnak a tankok, és egymást lövik. Hogy a Tanks mégis több mint évtizedek óta ismert összes elődje, az főleg annak köszönhető, hogy a harckocsik képesek mozogni, így megfelelő terepviszonyok esetén harminc centis távolságból lőhetik zokniba csomagolt briketté egymást. Ráadásul a „kis rakéta” helyett választhatjuk a „vulkán bombát” is, ami az első robbanás után még négyszer durran. Kötelező azoknak a forradalmároknak, akik még mindig tartanak a szovjet beavatkozástól.
 

Itt játszható

Turbo Tank

Ha már tudunk lőni, meg haladni, eljött a haladás közbeni lövöldözés ideje. Ebben segít a Turbo Tank, a világ második legjobb flashanimációs játéka, ami tele van félreérthetetlen áthallásokkal. Egy ugráló tankot irányíthatunk, amibe kifogyhatatlan mennyiségű rakétát és ágyúgolyót pakoltak. A háttérben a lemenő nap festi vörösre az eget, ami egyértelműen jelzi, hogy leáldozott az aktuális politikai kurzusnak. Az ellenfeleket két csoportra lehet osztani: a sugárfertőzéstől neonzöld fejű munkásőrökre, valamint a cirka 50 méter magas, Kiss Péter kancelláriaminiszterre emlékeztető vörös robotokra. Az ugráló tankkal rávetődhetünk a munkásőrökre, ezek ilyenkor szétkenődnek, hasonlóan viselkednek, ha fejbe lőjük őket a medicinlabda-méretű ágyúgolyóval, de a legnagyobb élmény az, amikor áthajtunk egy ötfős csoporton. A Kiss Péter-robot már keményebb ellenfél, golyóból 15, rakétából négy kell az elpusztításához, találat esetén a kancelláriaminiszter turbékoló hangot hallat.
 

Itt játszható

Tank Wars

Az utolsó állomás az utcai harcok előtt a Tank Wars. Ez a játék már majdnem a valóság, hiszen térben játszódnak az események. Azt ugyan nem tanulhatjuk meg belőle, hogy több hetes felkészülés után – amikor már találtunk egy szovjet harckocsikon edzett veteránt, szereztünk T-34-eshez való akkumulátorsort, kidolgoztuk az akció minden részletét – honnan hajtsunk fel harminc liter dízelt, viszont legalább szétlőhetjük a helikoptereket. Jó pont, hogy a tank 210-220 kilométer per órás sebességgel száguldozik a belvárosban, ahogy az is, hogy ha a harmadik harckocsit választjuk a beállításoknál, akkor gyakorlatilag a helikoptert leszámítva nem lesz ellenfelünk. Az viszont megbocsájthatatlan, hogy kilenc évvel a Carmageddon után egyetlen gyalogost sem kenhetünk fel a falra.
 

Itt játszható

Tank Blast

Mindenki tudja, hogy visszajöhetnek. Mindenki tudja, hogy szovjet csapatok jelenhetnek meg a pesti utcákon, hogy a kommunista restauráció bármikor megtörténhet. Akkor viszont jönnek a vörös csillagos tankok is, ezek ellen a forradalmároknak viszont csak egyetlen T-34-est tudnak majd felsorakoztatni. Egyszerűen meg kell tanulni felvenni a harcot az ezerszeres túlerővel. A Tank Blast pont erre a problémára kínál megoldást: egyetlen lánctalpassal kell végigzúzni a szektorokra bontott városon. Ez a tank azért jó, mert az ágyúcső egyetlen pillanat alatt képes leírni 360 fokos fordulatot, és másodpercenként 3-4-szer tüzelhetünk. A játék tagadhatatlan előnye, hogy a felhasználók kerülik, mint a leprát, alig öt perc lövöldözéssel fel lehet kerülni a legjobbak napi listájára. A hetedik lettem.
 

Itt játszható

Memory

Szóval van egy T-34-esünk, az ellenfélnek meg minden egyéb. Túl vagyunk egy sikeres napon, ünneplünk. Berúgunk, majd kikóválygunk a harci jurtából, a fokosra támaszkodunk, megpróbáljuk előrángatni a tarsolylemezes övtáskából a harckocsi slusszkulcsát. Kinézünk a sötétbe, de a táltos eltakarja a táborfényt, nem látunk szinte semmit. Aztán egy pillanatra félreugrik, belesúg valamit a kende fülébe, és a tűz megvilágítja a tájat: hirtelen harminc tankot látunk magunk előtt. Egy századmásodperccel később a sámán már újra a tűz körül vonaglik, a vaksötétben kell megtalálnunk a T-34-est. Ha rossz harckocsiba szállunk, végünk. Emlékezetből kell botorkálnunk. Sokat segíthet ilyen helyzetekben a Memory, ami a szokásos párkeresős kártyajáték tankos verziója. Meg kell találni az összetartozó párokat, például a két T-34-es harckocsit. Nekünk tíz hibával jött össze a 9 pár.
 

Itt játszható  • Tippek
  • Bankszámla