Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Amerikában minden gyerek játszik

2008.09.18. 21:36
Egy kedden közzétett kutatás szerint az Egyesült Államokban szinten minden fiatalkorú játszik videojátékokkal – írja az ABC News. A gyerekek felnőtteknek szánt programokhoz is könnyen hozzájutnak.

A felmérést a Pew Internet & American Life Project szervezet készítette telefonos interjúk alapján. A Pew munkatársai 1102 darab 12 és 17 év közötti gyerekkel beszéltek, valamint a gyerekek szüleivel. A válaszolók 97 százaléka mondta azt, hogy szokott videojátékokkal játszani: ez nemre lebontva a fiúk 99 százalékát és a lányok 94 százalékát jelenti. A megkérdezettek etnikumi hovatartozását tekintve nem voltak jelentős különbségek.

A válaszolók 7 százaléka mondta azt, hogy nincs otthon számítógépe, de játékkonzol (Xbox, PlayStation vagy Wii) ezekben a háztartásokban is volt. A gyerekek kétharmada kiemelte válaszában, hogy szokott barátokkal vagy családtagokkal is játszani, egynegyedük pedig interneten megismert játékosokkal is. "A játékosok nem magányos lények, hanem közösségi emberek" – kommentálta ezt az eredményt Amanda Lenhart, a Pew vezető kutatója.

A felmérés szerint a fiatal amerikaiak sokat játszanak és mindenevők: a megkérdezettek fele igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy játszott-e előző nap, 80 százalékuk pedig legalább öt különböző játékműfajjal is játszik. A legnépszerűbb programok az autóverseny-szimulátorok, a logikai játékok, valamint a sport- és akciójátékok. Az öt nagy kedvencnek a Guitar Hero, a Halo 3, a Madden NFL nevű amerikaifoci-program, a Windows pasziánsza és a Dance Dance Revolution című táncprogram bizonyult.

A szülők háromnegyede azt állította, hogy rendszeresen ellenőrzi, milyen korhatár-kategóriájú programokkal játszik csemetéjük. A fiúk fele és a lányok 14 százaléka azonban csak felnőtteknek szóló játékokat is megnevezett kedvencei között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!