György
16 °C
24 °C

Bemutatták a gépi kufár prototípusát

2001.08.11. 14:10
A mindennapos fogyasztási cikkek kereskedelmében az alkudozás folyamatát hamarosan okos számítógépes programok vehetik át. Az IBM fejlesztői által kifejlesztett virtuális kufár egyszerű stratégiája ellenére sokkal eredményesebben képes alkudozni, mint a hús-vér üzletemberek.
Az IBM New York államban, Hawthorne városában működő kutatóközpontjának munkatársai kifejlesztették a robotizált kereskedő első mintapéldányát - számolt be a New Scientist. Az alkudozó gép megbízhatóan alkalmazza a kereskedelem alapszabályait.

Az eredményeink kihatásai évente több milliárd dollárra rúghatnak - jelentette ki Jeffrey Kephart fejlesztő. Ahogy Deep Blue képes volt megverni a sakk világbajnok Gari Kaszparovot, a robotkereskedők jobb árakat tudnak majd kiharcolni, mint hús-vér kollégáik.

A világ tőzsdéin a számítógépes kereskedelem már mindennaposnak számít.
Az első tesztek egyikében hat embert ültettek össze hat robotkereskedővel, hogy egyezzenek meg a legjobb árakban. A gépek egyszerű stratégiájuk ellenére sokkal eredményesebben voltak képesek alkudozni, mint az üzletemberek.

Mivel a programok beépített algoritmusai viszonylag egyszerű felépítésűek, a profi kereskedők személyében a számítógépek is mesterükre akadhatnak. Ennek ellenére Kephart bizakodó, és úgy véli, annak idején az első sakkszámítógépnek sem volt esélye a tapasztalt sakknagymesterekkel szemben.

A jövőben ezek a számítógépes ügynökök átvehetik az egyszerűbb kereskedői feladatokat, míg az emberek a komoly munkákra koncentrálhatnak - jósolja Kephart. Nem csak a tőzsdén lehet helye a számítógépes alkuszoknak, hanem a mindennapos üzletkötések felét is átvállalhatnák - jósolja a fejlesztő.

A világ tőzsdéin a számítógépes kereskedelem már mindennaposnak számít. A részvénycsomagokat számítógépes ügynökök, úgynevezett botok kezelik. A tulajdonos óhajának megfelelően vásárolják, megtartják, vagy eladják a részvényeket.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft