Klaudia
-4 °C
2 °C

Jön a kétszáz dolláros Google-pc

2006.01.04. 15:25
Pletykák szerint a Google saját operációs rendszert és számítógépet mutat be pénteken a Las Vegas-i fogyasztói elektronikai kiállításon. Az olcsó pécéket a Wal-Mart értékesíti.

Várhatóan olcsóbb lesz a Google számítógépe, mint a cég egyetlen részvénye, amely most körülbelül 430 dollárba kerül, írta meg a Los Angeles Times nem megnevezett forrásokra hivatkozva. Más források kétszáz dollárt emlegetnek, azaz a számítógép sokkal olcsóbb lesz, mint bármelyik konkurense, ára egy jobb videóéval vetekszik. Az újság szerint azért lesz ilyen olcsó a pc, mert nem Microsoft Windows, hanem a Google saját oprendszere lesz rajta.

Régóta terjed a hír, hogy a Google oprendszert és böngészőt fejleszt, természetesen nyílt forráskódú alapokon, mint oly sok szoftverét. Szeptemberben képernyőmentések is megjelentek a készülő szoftverekről, de a Google tagadta, hogy azok hitelesek lennének, decemberben pedig már arról jelentek meg cikkek, hogy hamarosan olyan Google dobozokat dob piacra, amelyek összekötik a számítógépet meg a tévét, és a lakásban mindenféle eszközre el tudnák juttatni a digitális zenéket, filmeket és képeket.

Majd megmondja

Annyit lehet biztosan tudni, hogy a Larry Page, a Google elnöke pénteken nyitóbeszédet mond az évente megrendezett Consumer Electronics Show kiállításon, ahol a kiállítók előszeretettel mutogatják az azévi újdonságaikat. A Los Angeles Times szerint Page vagy egy számítógépet mutat be, vagy azt a céget, amelyen keresztül a gépet értékesíti.

A pletykákat a Wal-Mart szóvivője megalapozatlannak nevezte, írta a Pc World, ugyanakkor a magazin arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi lánc már számos olcsó linuxos számítógépet értékesített, többek között a Linspire, Xandros, SuSe és Sun Java Desktop System opreációs rendszerrel, és most is van a kínálatában egy 288 dolláros Xandros Linux PC.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy a Google operációs rendszere hogyan lehet sikeres a Microsoft elleni harcban.