Ivó, Milán
EUR 383,21 Ft
USD 365,15 Ft
6 °C
26 °C

Helymeghatározás fénykép alapján

2008.06.22. 09:42
Az amerikai Carnegie Mellon Egyetemen olyan algoritmust fejlesztettek, mely egy fénykép alapján meg tudja határozni készítésének helyét. A program a földrajzi címkékkel ellátott képekkel hasonlítja össze az elemzett fotót.

Rengeteg fotómegosztó oldalon találunk olyan szolgáltatást, mellyel a fényképet nemcsak annak tartalma alapján, hanem a felvétel készítésének helye szerint is felcímkézhetjük. A fotók és videók esetében a földrajzi-címkék (geotag) talán a legfontosabb szemantikus információk, amik a felvételekhez kapcsolhatók. Még nem terjedt el igazán, de egyre több fényképezőgépben találunk GPS chippet, mely automatikusan hozzárendeli a földrajzi koordinátákat a képekhez.

Indageo

Magyarországon először az Index és a Guanxi által közösen létrehozott Indageo nevű szolgáltatás teszi lehetővé, hogy lokációs információ alapján böngésszünk a fényképek között. Az egyelőre csak tesztelés alatt álló, de már mindenki számára elérhető rendszerben, a regisztráció után egy megadott számra küldhetünk mobiltelefonunkról MMS üzenetet. Az elküldött képet mobilunk cellainformációja alapján az Indageo elhelyezi a térképen. Természetesen a böngészőnkön keresztül is tölthetünk fel képeket a térképre, és a már megosztott felvételeket is nézegethetjük az oldalon egy intuitív interfész segítségével.

Felhasználói szempontból az Indageo szolgáltatásának igazi újdonsága abban áll, hogy nem kell hozzá semmilyen speciális eszköz. Egyszerű MMS képes mobiltelefonról is működik, és utólag sem szükséges külön bajlódni azzal, hogy megfelelő helyre tegyük a fotókat a térképen. Egyetlen negatívumként talán azt említhetjük, hogy az elküldött MMS cellainformációját a mobilszolgáltatók csak Magyarországról tudják a rendszernek továbbítani, így csak a belföldi nyaralás képeit tudjuk barátainkkal és a világgal megosztani a mobilunkról.

IM2GPS

A Carnegie Mellon Egyetemen (CMU) hasonló problémára keresték a megoldást. Az utazásaink során készített felvételeket sokszor igen körülményesen tudjuk földrajzi címkékkel ellátni, és gyakran utólag nem is emlékszünk pontosan, hogy hol is készült a fénykép. Alexei A. Efros kutató diákjával, James Hays-szel egy szokatlan megközelítést alkalmazott. A CMU kutatói nem próbálnak különféle feliratokat, ismert épületeket, vagy más nyomravezető jeleket beazonosítani a felvételeken. Egy speciális algoritmus segítségével elemzik a kép kompozícióját, a perspektivikus vonalakat, a fotón található különféle textúrákat, színeket és ezek egymáshoz viszonyított eloszlását. Az így kapott információt hasonlítják össze a netes képmegosztó oldalak azon felvételeivel, melyeket már mások felcímkéztek lokációs adatokkal.

Efros-ék algoritmusa meglepően hatékonynak bizonyult. A véletlennél harmincszor jobban tudta beazonosítani a fénykép készítésének helyét. Az IM2GPS-nek (Image to GPS, Képből GPS) nevezett rendszer tulajdonképpen semmit sem tud arról, hogy mi látható a képen, mégis a fent említett általános jellemzők alapján sikeresen ismeri fel a hasonlóságot a felvételek között és következtet azok készítésének helyére.

A szerzők szerint az algoritmus sokszor hasonlóságot talál olyan fotók közt is, melyek témája eltérő, mégis a földrajzi környezet és így gyakran a helyszín is meggyezik. Az IM2GPS megközelítése a lokáció meghatározásán túl valószínűleg jól alkalmazható majd a képek közti keresésben, mely még mindig nem megoldott probléma az interneten.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek