Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Prostituáltak a GTA ellen

2006.02.17. 11:00
Az amerikai prostituáltak érdekvédelmi szövetsége szerint a játék virtuális világában dúló erőszak kihatással van a szexipari munkások valódi életére. A szervezet felvilágosító kampányt sürget, és bojkottra szólít fel.

A Grand Theft Auto (GTA) a Rockstar Games játékgyártó legsikeresebb terméke, és egyben a legbotrányosabb is. A perek, korhatárossá tétel és "hibás" verziók visszavonása után az amerikai prostituáltak érdekvédelmi szövetsége (Sex Workers Outreach Project, SWOP) emelt szót a játékban látható erőszak ellen.

A SWOP képviselői szerint a játék virtuális világában dúló erőszak kihatással van a szexipari munkások valódi életére. A szervezet felvilágosító kampányt sürget az erőszakos játékok gyerekeket veszélyeztető hatásáról, írta az Eurogamer híroldal.

Nem akarnak áldozatokat

"A polgárjogok helyzetének javítása és a biztonságos élet érdekében fel kell lépni az olyan ábrázolások ellen, amelyek a prostituáltakat erőszakos cselekmények, megerőszakolás és gyilkosság magától értetődő áldozataként ábrázolja" - olvasható a SWOP honlapján.

A szervezet a mászkálós-lövöldözős GTA: San Andreas játék elleni bojkottra szólított fel, mivel az a játékosokat ilyen cselekményekre bíztatja, illetve ezekért jutalmazza. Innen csak egy lépés a cselekmény valódi életben való lemásolása, állítja a prostituáltak egyesülete, amely több tanulmánnyal is alátámasztja az érveit.

Bárki megverhető

A GTA-sorozatban a játékosok fizetség ellenében igénybe vehetik prostituáltak szolgálatait. Viszont ennek során közelebbi részleteket nem ábrázolnak (kivéve a Hot Coffee patch telepítése után). Megerőszakolás és verés a GTA-ban nem lehetséges, a játékban szereplő karakterekkel szemben viszont elkövethetők erőszakos cselekmények, a gyilkossággal bezárólag.

A GTA: San Andreas már jó ideje kapható, a kritikus hangok viszont az idő múlásával nem elfogytak, hanem erősödtek. A GTA az erőszakos jelenetek miatt nem való gyerekek kezébe, a felnőttek viszont különbséget tudnak tenni a fikció és a valóság között.