Táblázatkezelőt készített a Google

2006.06.06. 14:30
Elkészült a Google webes táblázatkezelője, amelyben egyszerre több felhasználó tölthet fel adatokat, és eközben még csetelhetnek is egymással.

Kedden újabb szoftverhelyettesítő megoldással bővül a Google webes portfoliója: elkészült a Spreadsheets nevű táblázatkezelő kísérleti változata, amely a Microsoft Office irodai programcsomagban megtalálható Excel igen szélsőségesen leegyszerűsített utánzata. A most bemutatkozó táblázatkezelőn kívül a Google egy - szintén szerény képességű - webes szövegszerkesztővel is rendelkezik: a Writely technológiáját márciusban vásárolta meg a keresőcég. A Writely tárhelyére Microsoft Word és OpenOffice dokumentumokat lehet föltölteni, és dokumentumokat a meghívott felhasználók közösen szerkeszthetik.

Harc a nem fizetőkért

Eddig is lehetett sejteni, hogy a Google előáll egy táblázatkezelővel, de sokan azt feltételezték, hogy egy másik céget, például iRows vagy a NumSum technológiáját és fejlesztőcsapatát vásárolja majd fel. A Google mindenesetre a táblázatkezelő bemutatásával egy picit közelebb került ahhoz, hogy az irodai programok piacán is versenyezhessen a domináns Microsofttal. Feltéve, hogy ez a célja.

Az ingyenes webes megoldások nagyobb eséllyel szorítják ki a piacról a szintén ingyenes OpenOffice szoftvercsomagot, mint a jóval fejlettebb Microsoft Office különféle változatait, arról nem is beszélve, hogy a komoly szervertermékekkel támogatott nagyvállalati rendszereknek a nyomába sem érnek az ingyenes szoftverek. Valószínűleg a Google is inkább abban lát üzleti lehetőséget, hogy a dokumetumok mellett célzott hirdetéseket tud megjeleníteni. A táblázatkezelő például alkalmas lehet árlisták összehasonlítására, és ezek mellett a Google meg tudja jeleníteni a hirdetőinek az ajánlatait.

A Google Spreadsheets tárhelyére .xls formátumú Excel táblázatokat és .csv formátumú adatfájlokat lehet feltölteni. A rendszer minden egyes változtatás után automatikusan ment, és olyan egyszerű feladatokra képes, mint a cellák tartalmának az áthelyezése, oszlopok és sorok törlése. Használatához Google Accounts elérés szükséges.  • Hírek
  • Személyi kölcsön