Ödön
2 °C
11 °C

Megjelent a Google csevegőszoftvere

2005.08.24. 14:30
Mindegyik nagy internetes cégnek van már csevegőkliense, ezért a Google is készített egyet. Az új szoftver sajnos keveset mutat meg a keresőóriás szolgáltatásaiból, pont az hiányzik belőle, amiért talán érdemes lenne váltani.

Egyszerű kis program a Google Talk. Telepítője kevesebb mint egy megabájtos, kezelőfelülete ugyanolyan minimalista, mint az online keresőé, és az ég egy adta világon semmi sem utal arra, hogy a szoftvert egy több milliárd dollárt érő cégóriás fejlesztette ki, amelynek még számos népszerű szolgáltatása van.

Levelező tagozat

#alt#

A Google Talk kizárólag a Gmail rendszerével működik együtt szorosan: a csevegőben ugyanazt a felhasználónevet és jelszót kell bepötyögni, mint a levelezőben, amely egyben azt is jelenti, hogy csak azok cseveghetnek, akiknek van már ilyen postafiókjuk. (Gmailes címet csak meghívóval lehet szerezni.) A Google Talk egyébként modulként dokkolható a Desktop Search kedden bemutatott új változatának a paneljára, de az integráció sajnos egyirányú, azaz a vékony keresősáv nem jeleníthető meg a csevegő ablakában.

Mikrofonnal és fülhallgatóval felszerelt számítógépen internetes telefonként is működik a Google Talk, viszont az offline ismerősöknek eléggé körülményesen lehet levelet küldeni, mert ilyenkor a Talk csak egyszerűen böngészőben megnyitja a Gmailt.

Szabad a verseny

Egyelőre csak Windows oprendszeren fut a csevegő, de mivel a szoftver a nyílt forráskódú Jabber szabványaira épül, a felhasználók az Apple iChat, Gaim, Adium és Trilian kliensekkel is elérhetik a hálózatot, amelyek más rendszereken is futnak.

A Google legutóbbi lépései - az új asztali kereső és a csevegőprogram bemutatása - jól mutatják, hogy az online keresésben piacvezető vállalat ugyanolyan széles körű szolgáltatást akar nyújtani az internetezőknek, mint legfőbb vetélytársai, az AOL, Microsoft és Yahoo. Az élesedő versenyben azonban nemcsak az számít, hogy e cégek milyen vonzó szolgáltatásokat tudnak nyújtani, hanem az is, hogy melyikük tudja azokat átfogó csomagként eladni a felhasználóknak. A Google-nak például van saját levelezője, hírkeresője, árkeresője, blogmotorja, asztali keresőszoftvere, képszerkesztője és műholdas térképszolgáltatása, de ezeket nem köti össze egy olyan nagy és színes portál, mint amilyen a vetélytársainak van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?