Klaudia
-3 °C
3 °C

Fókaikonnal indul a gyerekböngésző

2004.12.08. 17:30
Gigantikus méretű műanyag Túró Rudik, kakaó, kalács és hatéves érdeklődők részvételével az Állatkertben mutatta be az Axelero Internet és a Minimax rajzfilmcsatorna a kisgyerekeknek készített Axer elnevezésű böngészőprogramot. Az alkalmazásban gyerekbarát felületen szülői jelszóval ellátott, a szülők által szerkesztett tartalommal, védett internetezést kínálnak a fejlesztők. Az Index-szülőket megosztotta a program.

A nagy színes ikonokkal, állatokkal és piros szívekkel ellátott böngésző szoftver a hat és tizenkét év közötti korosztály számára készült. A koncepció lényege, hogy a gyerek ne látogasson pornószájtot, ne lásson erőszakot, vagy legalábbis éppen csak annyit, amennyit a szülei megengednek neki. Ugyanis a böngészőben a szülő adja meg a szájtokat, amelyeket gyereke meglátogathat. A szoftver kizárólag Windows alatt fut, és az Axelero-előfizetők vehetik igénybe, havonta 1250 forintért.

Nem tud kilépni

#alt# Az Axer nevű gyerekböngészővel a szülő és a gyerek is jól jár. A szülő azért, mert nem kell hosszú órákon keresztül gyereke mellett ülnie számítógépezés közben, a gyerek pedig azért, mert a szülője nem ül mellette hosszú órákon keresztül számítógépezés közben.

A browsert a gyerek is el tudja indítani az asztalon elhelyezett fókaikon segítségével, viszont kilépni már nem tud belőle (erre csak a szülő képes, jelszóval). A szoftver minden más alkalmazást letilt, így a gyerek nem tud a másik böngészőt elindítva, szülei céljaival ellentétes tiltott honlapokon garázdálkodni.

Jó-e a cenzúra?

#alt# Az alkalmazást kidolgozó cégek megfogalmazása szerint a böngésző hiánypótló, mivel "innentől kezdve a felelősséget érző szülőknek nem kell eltiltaniuk gyermekeiket az internettől, nem kell többé aggódniuk a veszélyesnek ítélt tartalmak miatt".

A szűrés miatt ugyanakkor felvetődik a cenzúra kérdése, vagyis hogy jó-e bármilyen módon szűrni a világhálót, vagy a szülő egyszerűen csak bízzon gyerekében és reménykedjen, hogy szülői befolyása elég ahhoz, hogy fia vagy lánya ne töltsön le házilag elkészíthető bombareceptet.

Az Index-szülők eltérően értékelik

Szerkesztőségünkben pro és kontra érvekben bővelkedő vitát váltott ki a gyerekbrowser. Van olyan apuka, aki szívesen használna gyermeke védelmében egy Axerhez hasonló szűrőböngészőt, ugyanakkor nem szívesen fizetne érte. "Használnám, de nem fizetnék érte egy fillért sem. Bár ha az ivadékom rám üt, akkor simán rájön arra is, hogyan kerülheti ki. Megpróbálnám neki elmagyarázni, hogy csomó őrült van az interneten, és mindenféle rémségek lehetségesek. Körülbelül ugyanaz, mint hogy miért nem szaladhat előre a sötét lépcsőházban (amit valamiért nagyon szeret)" - fogalmazott.

#alt# Egy másik Index-apuka liberálisabb elveket vall, szerinte a gyerekböngésző káros dolog. "Már a szűrőszoftvereket is elvetélt ötletnek tartom, mert súlyosan korlátozzák a kiskorúak információs szabadsághoz fűződő jogait. A gyerekböngészőben ráadásul nekem kellene beállítanom, milyen oldalakat nézhet a gyerek, és mivel az internet épp a hivatkozásról, az asszociációról szól, azok az oldalak, amelyeket "engedélyeznék" neki, az én súlyosan aberrált értékrendemet erőltetnék a szerencsétlenre. Inkább hagyom, hogy kialakítsa a sajátját, és nem vagyok hajlandó virtuális lágerbe zárni.

Középső csoportos korom előtt engem például teljesen hidegen hagyott a pornó, azóta viszont semmilyen böngészővel sem lehet leállítani róla (jó, az Internet Explorernek néha sikerül). Másrészt fontosnak tartom a beszélgetést és azt, hogy közösen éljünk át bizonyos élményeket, jót is meg rosszat is. A technikai eszközök bevetését gyermeknevelési céllal embertelennek tartom, mert elidegenítenek: a csősz sóspuskájuk jut róla az eszembe. Szűrő meg tűzfal? Vezessünk inkább áramot a billentyűzetbe, hadd tanulja meg az a kis csirkefogó egyszer és mindenkorra" - érvelt a szűrés ellen.