Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Behálózott csataterek

2006.01.16. 00:50
Hadászati agytrösztök a holnap háborúit hálózatba rendezett erők küzdelmeként képzelik el: szárazföldi, légi és vízi egységek egyetlen összekapcsolt entitásként működnek, a tengerészgyalogos ugyanazt látja, mint a még pilóta irányította bombázó legénysége, vagy a repülőgép-anyahajón szolgálatát teljesítő matróz.

A holnap csatamezején

Vezeték nélküli hálózat, a címzésért, az adatcsomagok elküldéséért felelős internetprotokoll (IP) és szoftverrádió (software-defined radio) a rendszer technológiai kulcselemei. (Utóbbiban a tényleges rádiófrekvenciás részegységek száma minimális; digitális, szoftver útján történik a jelfeldolgozás. A szoftveres távvezérlés lehetővé teszi, hogy újrakonfigurálható, antennarendszere pedig programozható legyen.)

A jövő csataterének szereplői - tankok, repülőgépek, hajók, katonák - óriási hálózat csomópontjai lesznek, valósidőben, egymástól (látszatra) függetlenül észlelik ugyanazokat a jelenségeket. A parancsnokok hang, adatok és videó kommunikációjára használják a világméretű (légi, vízi szárazföldi állomásokat összekapcsoló) rendszert. Ehhez azonban mindig a legfrissebb, legpontosabb információnak kell a birtokában lenniük. Ugyan már ma is sok katonai szisztéma szerveződik hálózatokba, ám a legfőbb probléma, hogy ezek csak fix helyzetben működnek. Következő lépésként az eddigi legkritikusabb pontra, a mozgó egységekre szintén kiterjesztik a hálózatiságot. A harcosoknak - tartózkodjanak laktanyában, lövészárokban, száguldó járművön - bármikor kapcsolódniuk kell a rendszerhez, elérhetőnek kell lenniük.

Mozgásban

Az amerikai katonaság következőgenerációs csatatéri hálózatának alapját valószínűleg a General Dynamics és a Lockhead Martin 2005 nyarán bemutatott technológiája, a kommunikációs infrastruktúrából és network-komponensekből álló, támadó és több (koalíciós) hadsereg által közösen végrehajtott műveletekre optimalizált szélessávú, vezeték nélküli WIN-T (Warfighter Information Network-Tactical) taktikai telekommunikációs rendszer képezi. Lényege, hogy a katonák hozzáférjenek a nélkülözhetetlen információhoz, észrevétlenül kapcsolódjanak a világméretű információs gridhez, részt vegyenek hálózati műveletekben, biztonságos kapcsolat jöjjön létre a szolgáltatást nyújtó szerverplatform és jelenléti pontok között. A hírszerzési, felderítési, megfigyelési, fegyver- és egyéb rendszereket, például a Future Combat Systems-t (FCS) egyaránt magában foglalja.

A WIN-T egyike annak a négy technológiának, melyekkel a Pentagon a jelenkori hadakat kisebb, mozgékonyabb és ütőképesebb seregekké szeretné alakítani. Az Egyesített Taktikai Rádió-rendszerrel (Joint Tactical Radio System, JTRS) együtt mobil csatatéri hálózatokként működnének. Permanens kapcsolatban állnának a földi Globális Információs Griddel (GIG-BE) és egy műholdas kommunikációs hálózattal (TSAT). Különböző technológiákat kombinálnának egybe: harmadikgenerációs mobiltelefonokat, vezeték nélküli hálózatot, fejlesztési stádiumban lévő szatelliteket, IPv6-ot, VoIP-t. (A GIG-BE hatékony működéséhez viszont számos alkalmazásnak netközpontúvá kellene fejlődnie.)

A tesztre 2008-ban kerül sor, míg a csatasorba állítás 2009-re valószínűsíthető.

Elemek rendszere

A BAE Systems AJCN [Adaptive Joint C Node, Alkalmazkodó Egyesített C Csomópont, amelyben a C a C4ISR - Command, Control, Communication and Computer, Intelligence and Reconnaissance (parancs, irányítás, kommunikáció és számítógép, hírszerzés és felderítés) - rövidítése] programja valósidejű hálózatközpontú kommunikációt garantál. Több feladat egyidejű végrehajtására alkalmas, újrakonfigurálható, skálázható platform.

A hálózatokra specializálódott texasi Raytheon McKinney-i kutatóközpontjában a WIN-T-n és az AJCN-en egyaránt túlmutató, a közös döntéshozásra és kivitelezésre vonatkozó koncepciót (Joint Common Decision and Execution Capability, CDEC) dolgoztak ki. Abból a tényből indultak ki, hogy a jövő hadműveleteiben egyre kevesebb ember vesz részt, mind több harci gép (főként repülő) működik vezető/pilóta nélkül. Egyrészt összeköttetésben kell állniuk egymással, másrészt ugyanahhoz a rendszerhez kell tartozniuk. Távirányítottan, elosztva "elemek rendszereként" (system of elements). Az összes "elem" rendelkezik IP-címmel: katonák, fegyverek, járművek, stb. Míg, ha a mai "rendszerek rendszeré"-nek (system of systems) egyik összetevője meghibásodik, megbízhatatlanná válik az egész. Ha "elemekből" állna, az elromlott egységet azonnal helyettesítené egy másik.

Az ambiciózus tervek sikeres kivitelezéséhez komoly hardver- és middleware-fejlesztésekre, újabb globális helymeghatározó rendszerekre, jól működő szoftverrádiókra (is) szükség lesz.