Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Microsoft: központi adatbázis jegelve

2002.04.15. 13:36
A Microsoft külön bejelentés nélkül pihenőpályára állította Hailstorm projektjét, amely a felhasználók összes adatát, beállítását egy központi szerveren tárolta volna.
A Hailstorm néven induló, később My Servicesre nevezett szolgáltatás a .Net program egyik sarkkövének készült. A projekt lényege, hogy a felhasználónak ne kelljen például munkahelyi gépébe kapaszkodnia, a deszktoptól kezdve minden adatát, beállítását elérhette volna a Microsoft atombiztos szerverén. A tavaly márciusban bejelentett Hailstorm személyes portálkén menedzselte volna a felhasználók emailjeit, naptárját, címlistáját, elektronikus pénztárcáját.

Egyedül a vadonban

A My Services bejelentése idején a Microsoft komoly pénzügyi és utazási partnereket elmegetett a szolgáltatás támogatói között. Szakmai elemzők szerint azonban mintegy kilenc hónap kemény egyeztetés után egyetlen partner aláírását sem sikerült megszerezni a projekthez.

A Gartner Group elemzők úgy vélik, az olyan pénzügyi óriások, mint az American Express vagy a Citigroup egyszerűen nem akartak közvetítőt beiktatni az ügyfeleikkel tartott kapcsolatba. Ezen felül többen tippelnek arra, hogy ezek a vállalatok tartanak a Microsoft monopóliumának kiterjesztésétől, a .Net-szolgáltatások ugyanis egy sor egyéb területen biztosítottak volna egyeduralmat a vállalatnak.

Biztonság, luxus, kényelem

A Microsoft .Net rendszerének egy neve elhallgatását kérő konzultánsa elmondta: "hihetetlen ellenállás mutatkozott a felhasználók oldaláról". A Microsoftnak ezért sem a szoftverfejlesztőket, sem a vásárlóikat pátyolgató vállalatokat nem sikerült meggyőznie arról, hogy megoldotta a személyes adatok védelmét, illetve az adatok biztonságos tárolását központi szerverén.

A Microsoft vezetői is elismerték a csöndes stratégiaváltást, azaz, hogy egyelőre még nem találták ki a My Services-technológia átdolgozott változatát.

"Komplex kihívást jelent, hogy hova tegyük a terméket, miután szembesült a piaci viszonyok realitásával", közölte Charles Fitzgerald általános stratégiai igazgató. Az igazgató szerint főleg a versenytársak és az ipar aggályoskodott a My Services adatkezelése miatt, felhasználóktól nagyon kevés visszajelzés érkezett.

Új koncepció

A Microsoft a helyzet értékelése után, azt tervezi, a My Services szolgáltatást hagyományos szoftverként fogja árulni vállalatoknak, melyek maguk kezelhetnék a felhasználóik adatait. A Microsoft tanácsadói közül többen jelezték, hogy a szoftvergyár a .Net operációs rendszer jövőre tervezett bevezetése után fogja piacra dobni a My Servicest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?