Jusztina
1 °C
16 °C

Microsoft: központi adatbázis jegelve

2002.04.15. 13:36
A Microsoft külön bejelentés nélkül pihenőpályára állította Hailstorm projektjét, amely a felhasználók összes adatát, beállítását egy központi szerveren tárolta volna.
A Hailstorm néven induló, később My Servicesre nevezett szolgáltatás a .Net program egyik sarkkövének készült. A projekt lényege, hogy a felhasználónak ne kelljen például munkahelyi gépébe kapaszkodnia, a deszktoptól kezdve minden adatát, beállítását elérhette volna a Microsoft atombiztos szerverén. A tavaly márciusban bejelentett Hailstorm személyes portálkén menedzselte volna a felhasználók emailjeit, naptárját, címlistáját, elektronikus pénztárcáját.

Egyedül a vadonban

A My Services bejelentése idején a Microsoft komoly pénzügyi és utazási partnereket elmegetett a szolgáltatás támogatói között. Szakmai elemzők szerint azonban mintegy kilenc hónap kemény egyeztetés után egyetlen partner aláírását sem sikerült megszerezni a projekthez.

A Gartner Group elemzők úgy vélik, az olyan pénzügyi óriások, mint az American Express vagy a Citigroup egyszerűen nem akartak közvetítőt beiktatni az ügyfeleikkel tartott kapcsolatba. Ezen felül többen tippelnek arra, hogy ezek a vállalatok tartanak a Microsoft monopóliumának kiterjesztésétől, a .Net-szolgáltatások ugyanis egy sor egyéb területen biztosítottak volna egyeduralmat a vállalatnak.

Biztonság, luxus, kényelem

A Microsoft .Net rendszerének egy neve elhallgatását kérő konzultánsa elmondta: "hihetetlen ellenállás mutatkozott a felhasználók oldaláról". A Microsoftnak ezért sem a szoftverfejlesztőket, sem a vásárlóikat pátyolgató vállalatokat nem sikerült meggyőznie arról, hogy megoldotta a személyes adatok védelmét, illetve az adatok biztonságos tárolását központi szerverén.

A Microsoft vezetői is elismerték a csöndes stratégiaváltást, azaz, hogy egyelőre még nem találták ki a My Services-technológia átdolgozott változatát.

"Komplex kihívást jelent, hogy hova tegyük a terméket, miután szembesült a piaci viszonyok realitásával", közölte Charles Fitzgerald általános stratégiai igazgató. Az igazgató szerint főleg a versenytársak és az ipar aggályoskodott a My Services adatkezelése miatt, felhasználóktól nagyon kevés visszajelzés érkezett.

Új koncepció

A Microsoft a helyzet értékelése után, azt tervezi, a My Services szolgáltatást hagyományos szoftverként fogja árulni vállalatoknak, melyek maguk kezelhetnék a felhasználóik adatait. A Microsoft tanácsadói közül többen jelezték, hogy a szoftvergyár a .Net operációs rendszer jövőre tervezett bevezetése után fogja piacra dobni a My Servicest.