Alfréd
-2 °C
2 °C

Beszólhatunk a zsebgépnek

2005.03.22. 16:50
A Microsoft bemutatott egy beszéddel vezérelhető szoftvert, amely a Windows Mobile 2003 operációs rendszeren fut, és nem kell betanítani.

A Microsoft Voice Command segítségével a Pocket PC operációs rendszert használó zsebszámítógépeken és mobilokon akár hanggal is irányítható a telefon, a névjegyalbum, a naptár és a médialejátszó. A hangvezérlés elsősorban vezetés közben lehet hasznos, mivel nem kell kézzel matatni a tárcsázáshoz, elég kimondani a telefonkönyvben tárolt személy nevét vagy telefonszámát.

A szoftver arra is megkérhető, hogy olvassa föl a hívó fél adatait, a naptárbejegyzéseknél pedig a találkozók időpontját, tárgyát és helyét lehet megkérdezni tőle. Ha pedig az unalmas adatok helyett szórakozásra vágyunk, elég odakiáltani, "Play music!".

A Voice Command a Microsoft fonetikus beszédfelismerési technológiáját használja, amely a vállalat tíz éves kutatómunkájának eredménye, írta a Microsoft közleménye. A szoftver működése nem függ attól, hogy ki beszél, az eszköz minden előzetes tanítás nélkül megérti a felhasználó parancsait. A program a telepítést követően azonnal felismeri a nevekhez, a találkozókhoz, a zenelejátszáshoz és az alkalmazásokhoz kapcsolódó parancsokat, és végrehajtja a műveleteket.

A szoftver amerikai változata már korábban forgalomba került, a most bemutatott európai verzió pedig kifejezetten a brit felhasználók számára készült, és több mint tizehárom dialektust képes felismerni.