Vencel
13 °C
23 °C

Minek várunk a Vistára?

2006.05.14. 17:01
A legújabb Windows használata közben kiderült, hogy a részegységek új neve sok esetben csak kozmetikázás, és a Microsoft vetélytársai nyomában lépked. Ez a taktika persze hasznos is lehet a szoftveróriásnak, hiszen jól bevált megoldások közül válogathat, a kérdés csupán az, hogy össze tudta-e gyűjteni a legjobbakat. Vista tartósteszt.

Az elmúlt másfél hónapban kizárólag a Windows Vista céges verziójának a bétáját használtam munkára és szórakozásra egyaránt, így felhasználói szinten alaposan megismerhettem a Microsoft új operációs rendszerét. Természetesen figyelembe vettem, hogy egy új operációs rendszer miatt Magyarországon valószínűleg kevesen cserélik majd le sok tízezer forintért a számítógépüket, vagy több százezer forintért laptopjukat, ezért én sem dobtam félre alig másfél éves IBM laptopomat, és az XP világában még modernnek számító gépen végeztem el a tartóstesztet. A Vista hardverfelmérő moduljától meg is kaptam a megalázó egyes osztályzatot.

Most vegyünk XP-t?


Vistás képek
Nagyon jól tudjuk, hogy a Vistában sok minden teljesen átalakult. Új grafikus rendszer teszi látványossá a munkát, a WinFX programozói interfész segítségével a fejlesztők könnyen tudnak webes szolgáltatásokat építeni az oprendszerbe, és megnövekedett biztonság. De azt is nagyon jól tudjuk, hogy az egyik legfontosabb összetevő, a fájlkeresést nagyban segítő WinFS fájlrendszer végleges változata csak valamikor 2007-ben lesz elérhető. Addig kénytelenek leszünk beérni a sima keresővel, ami viszont nem tud sokkal többet, mint a Google vagy a Yahoo asztali keresője XP-n. Ráadásul WinFS lesz Windows XP-re is.

A grafikai újítások elsőre érdekesek voltak, aztán nem, mivel munka közben a látványelemek teljesen hidegen hagynak. Az is nagyon jó, hogy a Vista biztonságosabb, de felhasználóként inkább zavart, hogy mindig előugrott egy figyelmeztetés, ezért rendszeresen csak rányomtam az okéra. A Startmenü kicsit szebb és okosabb lett, a mappák közt navigálni azonban iszonyatosan körülményes, noha már jól kiismerem magam a rendszerben. Valahogy mindig túl sokat kellett kattintanom, a fájlkezelő mappák bal oldalán sokszor nem jelentek meg a legfontosabb mappákat jelző ikonok. Csak egy hónap után sikerült észrevennem, hogy hol lehet bekapcsolni a fastuktúrás nézetet, amelyen bármilyen bonyolult mappaváltás néhány kattintással elintézhető. Eleinte ugyan hasznosnak tűnt a Sidebar nevű oldalsó panel, ahol kis kiegészítő programocskákat lehet elhelyezni, de hamar kiderült, hogy csak nagy szélesvásznú kijelzőn férne el rendesen, ezért kikapcsolatam. Az XP-n futtatható Yahoo Widgets egyébként ugyanezt nyújtja, viszont nemcsak sokkal kiforrottabb, de már több mint ezer kiegészítő kütyüt le is lehet tölteni hozzá.

Régi szoftverek új bőrben

A kezdeti örömökön túllépve alaposan megvizsgáltam a Vista szoftveres kínálatát, de a rejtett extrák többsége csak rendszergazdákat hoz majd lázba. Igazából csak a Paint újításait tudtam nagyra értékelni, mert roppant könnyű vele képernyőmentéseket készíteni. Bár a sokak által egekig magasztalt Internet Explorer 7 kinézete letisztult és dögös, használata nehézkes volt, ezért egy hétnek sem kellett eltelnie ahhoz, hogy visszatérjek a jól bevált Firefoxra. Hasonló történt az Outlook Express utódjának szánt Windows Mail levelezővel. A beépített emailkliens két hét használat után a csatolt dokumentumok megnyitásakor rendszeresen egy hibaüzenettel fenyegetett, miszerint szívesen bezárná és újraindítaná magát. Nem kattintottam semmire, és néhány perc elteltével mégiscsak megnyitotta a csatolt fájlokat. Túl korán bepánikolt.


Nézzen vistás képeket!
A régebbi szoftverek mutattak rá a Vista egyik legnagyobb hiányosságára, amikor a fájlmegnyitó ablakban a megszokott XP-s legördülő menüvel tudtam mappát váltani: bármilyen újnak tűnik, ez még mindig ugyanaz a Windows. Egyelőre nincs itt semmiféle forradalmi újítás, ami eddig futott, az ezután is futni fog, a visszafelé kompatibilis rendszer gondoskodik arról, hogy a Windows 95-ről váltó júzerek se érezzék magukat kényelmetlenül a székükben. A Microsoftnak azonban nagyon fel kell kötnie a gatyáját. Amikor 2007 elején megjelenik a Windows Vista, az akkori szoftveres kínálathoz képes még kevesebb újdonságot látunk majd benne, ráadásul a Google, a Yahoo meg más internetes cégek egyre fejlettebb webes szolgáltatásai láttán jogosan merül fel a kérdés:
Tényleg szükségünk van még egy drága operációs rendszerre?