Megjelent a magyar nyelvű Office XP

2001.09.21. 12:05
Megjelent a Microsoft Office XP irodai alkalmazáscsomagjának magyar verziója. A szoftverrel egyszerűbb a csoportos munka, kisebb az adatvesztés veszélye, az intelligens címkék használatával pedig könnyen beilleszthetők külső adatbázisok adatai. A sajtótájékoztatón több magyar, intelligens címkékre alapuló fejlesztést is bemutattak.
A Microsoft irodai szoftverének új verzióját csütörtökön sajtótájékoztatón mutatta be Jean-Philippe Courtois, a Microsoft európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) térségének elnöke. Az esemény vendégei megtekinthették a "Rendszergazda kerestetik" című humoros színdarabot, melynek cselekménye az Office XP körül forgott. Bemutatkozott továbbá az Office XP-t már használó négy vállalat, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Dunapack, a PanTel és az Index is.

A szoftvercsomag felhasználói szemmel két azonnal szembetűnő változtatást tartalmaz a korábbi változathoz képest: egyfelől korábban elrejtett képességeit is a képernyőre pakolja a munkaablak nevű felületre, másfelől biztonságosabb mentést ígér az automatikus helyreállítás funkció.

Csoportos munka a weben

A szoftverrel egyszerűbbé válhat a csoportos munka, mivel egyszerűen létrehozható vele egy közös, webes munkafelület. A SharePoint Team Services nevű featúra révén a munkacsoportok munkafolyamataikat és tevékenységüket ezen a könnyen elkészíthető web-alapú munkafelületen szervezhetik. A cég szerint az új, e-mail-alapú dokumentumkezelési és jegyzetelési technológiák révén egyszerűbbé válik a több helyen tárolt információk elérése.

Biztonságosabb mentés

Amennyiben lefagy a gépünk, a hagyományos szitkozódós-reset módszer mellett a Microsoft azt ígéri, hogy szoftverének új dokumentum-helyreállítási funkciója automatikusan mentést készít az aktuális munkákról, így nem vész el semmi. A cég szerint további védelmet biztosít a Word, Excel és Power Point automatikus helyreállítás funkciója, mellyel a dokumentumok meghatározott időközönként automatikusan menthetők.

Intelligens címkék segítenek

Az intelligens címkék (smart tags) olyan alkotóelemei a programcsomagnak, melyek segítségével a szoftver felismer bizonyos típusú adatokat. A smart tagek ikonjára kattintva számos további szolgáltatás elérhető. A címkéket bekapcsolva a szoftver felismeri, ha egy személy nevét gépeljük be, és a felugró menüben opcióként felkínálja az illetővel kapcsolatos műveleteket: e-mail írása, találkozó szervezése. Ha egy részvény kódját írjuk be, felajánlja az aktuális árfolyam megtekintését, és így tovább. Az intelligens címkék segítségével külső alkalmazások megnyitása nélkül érhetők el az interneten és a vállalati alkalmazásokban található információk.

Vitatott technológia

A Windows XP operációs rendszerbe és az Internet Explorerbe is beépített címketechnológia kapcsán korábban sok kritika érte a Microsoftot, a technológia ugyanis valamennyi megnézett weboldalra linkeket illeszt, melyek jobbára a cég és partnerei weboldalaira mutatnak. Így voltaképpen a szerző tudta nélkül szerkeszti át az illető weboldalát. A felháborodásra reagálva a Microsoft bejelentette, hogy a böngészőbe épített szolgáltatás alapállásban ki lesz kapcsolva, és a felhasználók döntésére lesz bízva, hogy bekapcsolják-e vagy sem.

Magyar fejlesztések

Számos magyar szoftvercég is készített intelligens címkékre alapuló fejlesztéseket. A három hónapja kiírt magyar intelligens címke fejlesztői pályázat beérkező munkái közül hat cég termékeit használhatják már most vagy a közeli jövőben az érdeklődők. Az Office XP bemutatkozó rendezvényén a Scala Business Solutions, a MorphoLogic Kft., a Megatrend 2000 Rt., a Profilax AGM Kft., a Frankensoft Contraire Informatika és az A-CAT Kft. Precíz Szoftver Stúdiójának intelligens címke megoldásait mutatták be.

Ügyfelek és ragozott szavak felismerése

A Scala Business Solutions N.V. vevőnév-felismerő felismeri a Scala back-office rendszer vevőtörzsében szereplő vevők nevét. A MorphoLogic szótőfelismerője lehetővé teszi, hogy más intelligens címkék a magyar szavakat bármely toldalékolt alakjukban is felismerjék. A BKPLUSS partnerinfó címke a Megatrend 2000 B.Könyv+ rendszerben fellelhető partnerek neve alapján beilleszti az aktív dokumentumba az adott partner összes fontos adatát. A PROFILAX Kft. intelligens címkéje felismeri a Wordhöz készített iktatóprogramban (ÜgyMenedzser) tárolt ügyfeleket.

Coder XP
Részvény- és flottanyilvántartás

A Frankensoft forgalmi rendszám felismerő felismeri a gépjárműflotta-, javítás-, költség- és útnyilvántartó programokban tárolt forgalmi rendszámokat, beszúrja a dokumentumba vagy megjeleníti a gépjárművek adatait. A Frankensoft részvényfelismerő felismeri a WinStock részvénynyilvántartó programcsomaggal tárolt részvényesek azonosítóit, beszúrja vagy megjeleníti azok adatait, valamint az adott részvényeshez tartozó részvénysorszám-sorozatokat.

Települések távolságát is megmondja

A Frankensoft településfelismerő felismeri Budapest kivételével valamennyi magyar település nevét, és megjeleníti vagy beszúrja a dokumentumba azok irányítószámát, vagy megnyitja az adott település (feltételezett) honlapját. Ha a szövegben az irányítószám szerepel, az intelligens címke megtalálja a hozzá kapcsolódó település nevét. Két, egymástól kötőjellel elválasztott helység esetén pedig megadja és a dokumentumba szúrja azok távolságát.

Törvénytár a címkékben

Olcsó Microsoft szoftverek az egyetemeknek
A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében háromszázötvenezer hazai felsőoktatási intézményben résztvevő tanár és diák juthat hozzá a legkorszerűbb Microsoft-szoftverekhez. Az erről szóló szándéknyilatkozatot ünnepélyes keretek között, sajtótájékoztató keretében írta alá Stumpf István, kancellária miniszter és Jean-Philippe Courtois, a Microsoft Európa, Közel-Kelet és Afrika térségének elnöke. A megállapodás szerint az összes magyarországi akkreditált állami, egyházi és magán felsőoktatási intézmény valamennyi nappali, levelező és esti tagozatos hallgatója és valamennyi főállású, illetve szerződéses oktatója a megállapodás tárgyát képező szoftvereket tanulási, oktatási és bemutató célokra használhatja az intézmény vagy saját számítógépén. A konstrukció mindig a legkorszerűbb szoftvereket tartalmazza, és a Microsoft meghirdetett kereskedelmi áraihoz képest jelentős árkedvezményt biztosít. A tanárok és diákok zavartalan felkészülésének érdekében a szerződés lehetőséget biztosít a termékek legális, otthoni felhasználására is.
A Frankensoft törvényszám felismerő felismeri a Magyar közlönyben, 1990-2000. évben és a 2001. évben 2001 júliusáig megjelent törvények és országgyűlési határozatok megadott formátumú sorszámát, beszúrja a dokumentumba azok címét, megjeleníti adataikat, vagy megnyitja az adott törvény, országgyűlési határozat honlapját.

Élelmiszerösszetevők és színkódok

Az A-CAT Kft. Precíz Szoftver Stúdiójának intelligens címkéi felismerik a kb. 700 leggyakoribb magyar élelmiszer nevét, és megjelenítik egyes bennük megtalálható összetevők mennyiségét az internetről. A színkódfelismerő intelligens címke észreveszi a Pantone Spot színskála megnevezéseit, és megjeleníti a hozzájuk tartozó színt az internetről.

Árak, verziók

Az Office XP már megvásárolható a Microsoft hazai viszonteladóinál. A szoftver dobozos változata Standard és Professional verziókban kapható, mennyiségi licenc konstrukciókban (Open, Select) Standard, Professional és Professional+Frontpage verziók közül választhatnak a felhasználók, OEM konstrukcióban pedig Small Business és Professional+Publisher verzióban lesz kapható a termék. A dobozos Standard változat teljes ára nettó 150 ezer forint, a frissítésé 74 ezer. A dobozos Professional változat frissítése nettó 103 ezer forintba kerül, a teljes ára pedig nettó 178 ezer forint. A nagyobb mennyiséget vásárlók, illetve a számítógéppel együtt vásárlók a fenti áraknál olcsóbban kapják meg a szoftvert.  • Hírek
  • Bankszámla